Geachte Rutger Groot Wassink … klets er niet omheen

15 december 2018Leestijd: 2 minuten
Rutger Groot Wassink. Foto:ANP

Onno Aerden geeft in zijn zaterdagblog wekelijks ongevraagd communicatieadvies. Dit keer aan de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks): wees eerlijk, klets er niet omheen.

Uw optreden bij Sven Kockelmann, afgelopen donderdag op Radio 1, deed me beseffen dat het ook voor GroenLinks-politici nog geen sinecure is om eerlijk te communiceren. Daarom een vuistregel: als je het ergens mee oneens bent, zeg het gewoon. Als je vindt dat iets anders moet, zeg het gewoon. Als je bereid bent om de wet te overtreden, zeg het gewoon. Wees eerlijk, klets er niet omheen.

Het ging u om de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, een van de lievelingsdoelgroepen van uw partij.

U claimde een lokale uitzonderingspositie voor de gemeente Amsterdam waar u wethouder mag zijn – inderdaad, net als uw partijgenoot Femke Halsema een lokale uitzonderingspositie eiste op het wettelijke ‘burqa-verbod’.

Bewust de kont tegen de krib gooien

U wil de asielzoekers van wie – vaak na jaren procederen – is vastgesteld dat ze terug kunnen naar het land van herkomst, het liefst hier houden. U wenst in Amsterdam daartoe een nieuwe uitstelmogelijkheid via een ‘pilot’ met uitgebreide ‘24-uursopvang’. Die moet de asielzoekers in principe alsnog een status opleveren als Nederlander.

Dat mag u vinden. Maar dan moet u wel zeggen dat u bewust uw kont tegen de krib gooit. Dat u de Haagse aanpak wilt betwisten. Dat u de wet aan uw laars lapt – voor welk hoger doel dan ook.

Maar dat deed u niet. U ratelde, ongestoord door de kritische vragen van de interviewer, maar door dat staatssecretaris van Justitie Mark Harbers (VVD) en u het eens waren, of althans: het eens gingen worden. Dat uw aanpak in wezen niet verschilde van de landelijke, huidige aanpak. Maar dat Harbers ook wel tot inkeer zou komen, zou inzien dat uw aanpak de beste was.

Zo veel onheusheid, het werd tenenkrommende radio.

U blaast slechts mist in de discussie

Neem nou eens een voorbeeld aan uw eigen collegevoorzitter. Waar zij – rond het ‘burqa-verbod’ – luidkeels een status aparte claimde voor Amsterdam (‘wij handhaven niet’) en daarmee een duidelijk, afwijkend standpunt innam – hoe betwistbaar ook – blaast u slechts mist in de discussie. De luisteraar bleef gefrustreerd achter, net als de wetshandhavers die zo veel tijd en moeite moeten steken in de huidige, omslachtige asielprocedure. En Mark Harbers? Die zal u binnenkort vast even aanhoren, voordat hij korte metten maakt met uw ondermijnende aanpak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.