Premium Lock EU-grenswacht is zoveelste onnodige plan Merkel en Macron

26 september 2018Leestijd: 3 minuten
Merkel, Juncker en Macron.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU), de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker willen een Europese grenswacht van 10.000 mensen. Het is de zoveelste Duits-Franse poging om EU-landen verder te europeaniseren.

Merkel en Macron willen 3.000 EU-grenswachters aan de Schengengrens stationeren en daarnaast EU-landen verplichten samen 7.000 grenswachters te leveren. Die worden niet in hun eigen land, maar elders in de Unie ingezet: aan de EU-grens in Spanje, Italië, Griekenland, Polen, Hongarije enzovoort. Onder hen ongetwijfeld naar verhouding veel Franse en Duitse grenswachters. Frankrijk en Duitsland willen zo het geweldsmonopolie van EU-grenslanden – dus niet dat van henzelf – doorbreken. Het past in het beeld van de EU als Duits-Frans vehikel.

Schengenlanden als Spanje, Italië moeten zelf buitengrens controleren

Toch is er wat betreft de grenzen niet sprake van een probleem dat vraagt om een EU-oplossing. Het Verdrag van Schengen bepaalt dat de binnengrenzen van de verdragslanden open zijn. En het bepaalt dat landen inkomende personen uit niet-verdragslanden controleren. Het is aan Schengenlanden als Spanje, Italië en Griekenland om zelf hun grenzen en daarmee de Schengenbuitengrens te controleren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw