Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Zelfgenoegzame politici hebben defensie verkwanseld

13 juli 2018

‘Wie nu met topmilitairen spreekt, krijgt het gevoel alsof hij met Bram van Ojik of andere GroenLinksers staat te praten.’ Afshin Ellian windt zich op over de schrikbarende politieke lankmoedigheid als het gaat om de staat van defensie in Nederland en andere West-Europese landen.

Zonder veiligheid geen vrijheid. De belangrijkste taak van de staat is om intern en extern de veiligheid van de burgers te garanderen. Intern wordt de veiligheid aan politie en marechaussee overgelaten. Voor de externe veiligheid hebben we defensie.

In de wereld van 2018 zijn externe en interne veiligheid nauw met elkaar verbonden. Immigratie en open grenzen zorgen ervoor dat conflicten van elders naar Nederland worden geïmporteerd. Maar achtereenvolgende kabinetten hebben de Nederlandse defensie de afgelopen decennia buitengewoon verzwakt.

Na Koude Oorlog begon reorganisatie van defensie in West-Europa

Na beëindiging van de Koude Oorlog en de opheffing van de Sovjet-Unie in 1991 begon de Nederlandse overheid, net als alle andere West-Europese overheden, met de reorganisatie van defensie en inlichtingendiensten. Die laatstgenoemde diensten zijn gewoon gedecimeerd.  Wat defensie betreft, is de situatie even schrikbarend.

Lees dit coververhaal over defensie

Maak het leger weer Poetin-proof en andere adviezen

Om een voorstelling te kunnen maken van de deplorabele toestand in Nederland van de externe veiligheidsgarantie, zal ik een aantal gegevens in herinnering roepen.

In 1990 waren er 56.700 beroepsmilitairen, 45.900 dienstplichtigen en 158.400 reservisten. Nu zijn er 41.900 beroepsmilitairen en 5.000 reservisten. Dat zo weinig mensen  zich als reservist melden, zegt veel over de hedendaagse mentaliteit.

Met het materieel is het nog slechter gesteld: in 1990 beschikte Nederland over 2.889 pantservoertuigen, 913 tanks, 418 stuks artillerie, 12 stuks luchtafweer, 211 jachtvliegtuigen, 14 fregatten en 22 mijnenjagers. En nu? We hebben 766 pantservoertuigen, 18 tanks, 114 stuks artillerie, 3 stuks luchtafweer, 70 jachtvliegtuigen, 6 fregatten en 6 mijnenjagers. Waarschijnlijk is het allemaal nog minder, omdat sommige wapens zijn verouderd en niet langer effectief zijn in te zetten.

Defensiegeld ging naar verzorgingsstaat en ontwikkelingssamenwerking

Dankzij onafgebroken bezuinigingen op defensie kwamen er miljarden euro’s vrij. Dat geld is gepompt in de sociale verzorgingsstaat en in ontwikkelingssamenwerking. In Nederland is al een complete generatie volwassen geworden zonder enig militair veiligheidsbesef. Deze generatie moet leren dat we in een onveilige wereld leven. Dat wordt moeilijk. Tevens moeten ze begrijpen dat er geld van de verzorgingsstaat naar defensie moet. Ook dit is voor velen een brug te ver.

Politici en deskundigen zijn kort na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie geconfronteerd met twee ernstige dreigingen: de Balkanoorlog en de eerste Golfoorlog tegen het Irak van Saddam Hussein. Maar Nederlandse politici en deskundigen zagen in deze gebeurtenissen, waarbij etnische en internationale geschillen met grof geweld werden beslecht, niet als waarschuwing. Ze gingen vrolijk door met het afbreken van het defensiesysteem.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.