Defensie Premium Corner

Bijleveld: ‘Bij dit budget kan ik nu gewoon niet meer doen’

26 maart 2018Leestijd: 3 minuten

‘We hebben het anders aangepakt,’ zegt CDA-minister Ank Bijleveld van Defensie. ‘We redeneren niet meer vanuit het zogenoemde “ambitieniveau” van de krijgsmacht, maar vanuit de Grondwet die militaire verdediging vastlegt als een noodzakelijke taak. We willen echt moderniseren en hebben lange lijnen uitgezet voor de komende 15 jaar. Nederland krijgt een informatiegestuurde krijgsmacht. Wij zijn goed in inlichtingen en informatica. Daarom investeren we extra in IT-infrastructuur, cyberdefensie en nieuwe onderzeeboten.’

Nederland zit met zijn militaire uitgaven (1,29 procent van het nationaal inkomen) ver onder de NAVO-norm van 2 procent. De komende jaren zakt dat nog ietsje verder naar 1,25 procent. Bijleveld wijst echter op een passage in de Defensienota waarin staat dat het kabinet over twee jaar het beleid zal ‘herijken’ in het licht van een ‘stapsgewijze groei’ van het budget. De anderhalve miljard die defensie er in het Regeerakkoord bij kreeg, volstaat dus niet. Er zit meer in het vat. Alleen voorlopig nog niet.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.