Premium Lock Bijleveld: ‘Bij dit budget kan ik nu gewoon niet meer doen’

26 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Minister Ank Bijleveld (CDA) op bezoek bij de landmacht. Foto: ANP.

‘We hebben het anders aangepakt,’ zegt CDA-minister Ank Bijleveld van Defensie. ‘We redeneren niet meer vanuit het zogenoemde “ambitieniveau” van de krijgsmacht, maar vanuit de Grondwet die militaire verdediging vastlegt als een noodzakelijke taak. We willen echt moderniseren en hebben lange lijnen uitgezet voor de komende 15 jaar. Nederland krijgt een informatiegestuurde krijgsmacht. Wij zijn goed in inlichtingen en informatica. Daarom investeren we extra in IT-infrastructuur, cyberdefensie en nieuwe onderzeeboten.’

Nederland zit met zijn militaire uitgaven (1,29 procent van het nationaal inkomen) ver onder de NAVO-norm van 2 procent. De komende jaren zakt dat nog ietsje verder naar 1,25 procent. Bijleveld wijst echter op een passage in de Defensienota waarin staat dat het kabinet over twee jaar het beleid zal ‘herijken’ in het licht van een ‘stapsgewijze groei’ van het budget. De anderhalve miljard die defensie er in het Regeerakkoord bij kreeg, volstaat dus niet. Er zit meer in het vat. Alleen voorlopig nog niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw