Premium Lock Nederland is roomser dan de paus: wietteelt lucratiever dan gedacht

24 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Wieteelt. Foto: ANP.

De omzet van illegale wietteelt is 1,5 miljard euro hoger dan gedacht, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek in een herziening van de Nationale rekeningen 2015. De pakkans is veel lager dan werd aangenomen. De nieuwe cijfers kunnen leiden tot een hogere afdracht aan de Europese Unie. Nederland toont zich weer eens het braafste jongetje van de klas.

Bij de berekeningen van de opbrengst van illegale wietteelt ging het CBS uit van een pakkans van 40 procent. Volgens de politie is 20 procent realistischer. Er worden dus minder wiettelers ingerekend dan werd aangenomen. Maar ook 20 procent lijkt aan de hoge kant. De meeste experts gaan uit van 10 procent pakkans, maar het blijft giswerk.

Nederland is braafste jongetje van de klas

De totale toegevoegde waarde van illegale activiteiten is bijgesteld naar 4,8 miljard euro. Door die bijgestelde cijfers is Nederland het braafste jongetje van de klas. Zouden de Italianen de drugsopbrengst van de maffia in 2015 alsnog hoger aanslaan dan opgegeven? En gaan de Grieken de omzet van mensensmokkelaars hoger in de boeken zetten? Die kans is nihil.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.