Minister Weerwind onthield Tweede Kamer cruciale cijfers over ‘vrije’ criminelen

30 april 2024Leestijd: 1 minuut
Lege cellen. Foto: Stijn Rademaker/HH

Onder de veroordeelden voor wie geen cel beschikbaar is, blijken ook langgestraften te zijn. Dat staat haaks op de beweringen van minister Franc Weerwind (D66) van Rechtsbescherming in een recent debat met de Tweede Kamer.

Bijna honderd criminelen moeten nog meer dan een jaar zitten, blijkt uit gegevens die de NOS opvroeg bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. De ‘recordhouder’ hangt zelfs nog vier jaar en vijf maanden boven het hoofd. Intussen loopt hij nog vrij rond.

Door een tekort aan bewaarders staan honderden cellen leeg, schreef EW eerder in april. Om de noodsituatie onder controle te krijgen, worden sinds begin december veroordeelde criminelen die niet in voorlopige hechtenis zitten, niet meer opgeroepen.

Inmiddels zijn al meer dan 2.400 van deze ‘zelfmelders’ op vrije voeten. Volgens Weerwind gaat het vooral om mensen die zijn veroordeeld wegens lichte vergrijpen, ‘zoals het beledigen van een ambtenaar in functie’. Dat blijkt niet te kloppen. Bij een straf langer dan een jaar gaat het eerder om overvallen en zware drugsdelicten.

Donderdag 16 mei moet Weerwind opnieuw verschijnen voor een kritisch parlement. Zijn verdediging dat hij de nu onthulde cijfers niet kende, zal hem niet helpen. Hij is immers verantwoordelijk voor de Dienst Justitiële Inrichtingen.