Staatswiet: Aboutaleb denkt beter na dan kabinet

02 november 2017Leestijd: 2 minuten
Grote wietplantage in kas Roelofarendsveen

Het plan van het nieuwe kabinet om een proef te doen met gereguleerde cannabis, zal de minister van Justitie en Veiligheid nog vele hoofdbrekens  kosten. Als eerste gemeente laat Rotterdam nu zien wat de enige logische consequentie is: staatswiet ja, coffeeshops nee.

Rotterdam wil meedoen aan de proef, maar heeft ook gekeken naar de gevolgen. Als de gemeente wiet gaat telen, moet de distributie anders, vindt burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA).  Hij denkt aan verkoop via internet of ‘joint-automaten’.

De 34 Rotterdamse drugswinkels die zich eufemistisch ‘coffeeshops’ noemen, moeten dan de deuren sluiten. Rotterdam worstelt al langer met het fenomeen coffeeshops. Ze kosten veel politiecapaciteit. Bij sommige coffeeshops is volgens Aboutaleb sprake van ‘criminogene factoren’, een eufemisme voor georganiseerde criminaliteit. Ook wil de burgemeester af van drugstoerisme.

Wie koopt staatsspul met lager THC-gehalte?

Aboutaleb heeft een goed punt. Want  wie gelooft (en controleert straks) dat coffeeshops uitsluitend gereguleerde cannabis verkopen?  Zeker als het staatsspul een lager THC-gehalte heeft dan de wiet die nu op grote schaal crimineel wordt geteeld en geëxporteerd (THC is het verslavende bestandsdeel).

Het zou opmerkelijk zijn als een overheid die niets anders verkoopt dan zaken waarvoor leges kunnen worden gevraagd, zoals paspoorten, opeens ook consumentenproducten gaat slijten.

In het Regeerakkoord is gek genoeg helemaal geen rekening gehouden met het einde van de coffeeshop. Daarin staat: ‘doel van de experimenten is om te bezien of en hoe op kwaliteit gecontroleerde wiet gedecriminaliseerd aan de coffeeshops toegeleverd kan worden (gesloten coffeeshopketen) en wat de effecten hiervan zijn.’

Van de zotte als overheid leverancier wordt van verslavende drugs

Aboutaleb heeft beter over de consequenties van een proef met gereguleerde cannabis nagedacht dan de formerende partijen. Al zou het natuurlijk van de zotte zijn als de overheid leverancier wordt van verdovende, verslavende middelen.

Pas als de uitkomst van de proef is dat álle Nederlandse ‘coffeeshops’ dicht moeten en dat staatswiet slechts wordt geproduceerd voor medicinale doeleinden, kan niet-blowend Nederland tevreden zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.