Gerlof Leistra

Politie moet slimmer omgaan met capaciteit

29 november 2017Leestijd: 2 minuten

Dat de Nationale Politie door de pensioengolf een groeiend capaciteitsprobleem heeft, kon iedereen al tijden zien aankomen. Door de bezuinigingen op de Politieacademie zijn echter veel te weinig nieuwe agenten opgeleid. Om de ontstane tekorten op te vangen, moet de politie slimmer werken.

De doorsnee agent is geen jonkie. Natuurlijk is ervaring veel waard, maar nu al is 20 procent van ‘blauw’ ouder dan 57 jaar en dat percentage loopt de komende jaren alleen maar op. De gevolgen van de vergrijzing waren geen verrassing, wel de onnozele manier waarop de bezuinigingen werden ingevuld. Daardoor zijn veel te weinig nieuwe agenten opgeleid om de ontstane gaten op te vullen.

Lees hier het interview terug met Erik Akerboom: ‘Flexibeler blauw nodig tegen cybercrime’ 

Al vlak na zijn aantreden in 2016 zei korpschef Erik Akerboom in Elsevier dat hij flexibeler personeel wil. Kennis kan zo nodig worden ingehuurd. Maar er zijn meer opties om de inzet te vergroten. De politie moet slimmer omspringen met de beschikbare capaciteit. Solo-surveillance bijvoorbeeld zorgt voor meer aanwezigheid op straat. En is het wel de taak van de politie om chronisch verwarde personen uit huis te halen en naar een instelling te brengen? Moet de politie elk weekeinde weer zorgen voor orde rond de voetbalstadions? Hoog tijd dat clubs daarvoor de rekening betalen.

Wie niet fit is, heeft bij politie niets te zoeken

Het valt ook moeilijk uit te leggen dat agenten van boven de 55 jaar geen nachtdienst meer hoeven te draaien. Criterium hoort fitheid te zijn. Het zou beter  zijn te investeren in sport onder werktijd. De huidige vijftigplusser zit overigens in het weekeinde wel op de mountainbike of beoefent een andere sport. Iedereen moet langer doorwerken omdat we steeds gezonder ouder worden. De 55-plusser van tegenwoordig zou nachtdiensten wel aan moeten kunnen. Wie niet fit is, heeft bij de politie trouwens niets te zoeken of zou dan genoegen moeten nemen met een bureaubaan zonder lucratieve overuren.

Ict is nog niet optimaal

De politie moet ook slimmer gebruikmaken van data. Maar juist de ict is – vriendelijk gezegd – nog altijd niet optimaal. Ondanks de honderden miljoenen euro’s die er in de loop der jaren aan zijn besteed om  de zaak op orde te krijgen, zijn er nog altijd problemen.

Ook de rommelige vorming van de Nationale Politie is nog altijd niet afgerond. Te veel agenten zitten ziek thuis omdat ze gek worden van de onzekerheid of domweg geen zin hebben in hun nieuwe werkplek. Misschien is de pensioengolf wel het minste probleem van deze kwakkelende organisatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.