Organisatie politiehervorming ‘stond op zijn kop’

17 november 2017Leestijd: 2 minuten
Akerboom onderschrijft de conclusies van de commissie-Kuijken - Foto: ANP

De hervorming van de politie tot één korps is fors onderschat, zegt korpschef Erik Akerboom naar aanleiding van het rapport van de commissie-Kuijken dat donderdag aan minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus werd gepresenteerd. Die commissie onderzocht de jarenlange reorganisatie, die al geruime tijd het mikpunt is van hevige kritiek.

Akerboom onderschrijft de conclusies dat ‘de politie de ruimte moet krijgen om zich verder te kunnen ontwikkelen en te verbeteren’.

Medewerkers ondervonden hinder van centralisering

De commissie geeft een treffend en samenhangend beeld van de huidige situatie van de politie, aldus Akerboom. Hij vindt – net als de commissie – dat er te veel centraal geregeld is en dat er meer ‘flexibiliteit en maatwerk’ nodig is. ‘Nieuwe regels en werkinstructies moeten niet beknellend worden,’ vindt ook Akerboom, die onderschrijft dat ‘de organisatie op zijn kop stond’. Volgens hem ondervonden medewerkers daar dagelijks de gevolgen van.

Maar volgens Akerboom heeft de nieuwe organisatie ook voordelen. Volgens hem kunnen zaken als opschaling bij grote incidenten, inkoop en andere praktische kwesties gezamenlijk sneller en goedkoper worden geregeld.

Soortgelijke woorden over rel bij Ondernemingsraad

Eerder reageerde voormalig minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok ongeveer hetzelfde, naar aanleiding van de geldsmijtrel bij de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie.

‘Tempo en schaal bij de vorming van de nationale politie zoals oorspronkelijk gepland, waren te ambitieus,’ aldus Blok. De druk op de grootschalige omvorming van 25 regiokorpsen tot één, overkoepelende organisatie heeft er onder meer voor gezorgd dat de toezicht op het financieel beheer ontbrak. Volgens Blok heeft de COR in de periode in kwestie tenminste 600.000 euro te veel uitgegeven.

Eerder bleek dat grote delen van het politiebudget onrechtmatig en ondoelmatig werden besteed. Ook werden grote sommen geld verspild, werd er gesjoemeld met declaraties en ontbrak het aan goed toezicht. Zo ging veel van het budget van 1,6 miljoen euro op aan diners, feesten, hotelovernachtingen met champagneontbijt en de inhuur van onder meer imagocoaches. ‘Er was sprake van ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven,’ zei Akerboom destijds.