Eva Vlaardingerbroek

Marcin Kolczyński: een held die niet mag worden vergeten

07 augustus 2020Leestijd: 4 minuten

Afgelopen zondag was er het bericht dat een 37-jarige​ man drie kinderen uit zee had gered bij Julianadorp en voor deze reddingsactie met zijn leven moest betalen. Eva Vlaardingerbroek noemt Marcin Kolczyński een held die niet mag worden vergeten.

Volgens de berichtgeving zag de man dat de drie tieners in een mui (een zware stroming richting zee) waren terechtgekomen en daardoor niet aan land konden komen. Hij schoot te hulp. Met succes, want de jongens kwamen aan land. De redder in nood zelf raakte spoorloos. De hulpdiensten werden ingeschakeld en een zoektocht werd ingesteld, maar deze bleek helaas vergeefs: nog geen uur later spoelde de man – nog in leven – aan op het strand. Hij kwam bij aankomst in het ziekenhuis te overlijden.

Dit artikel is ingezonden door Eva Vlaardingerbroek (Amsterdam, 1996). Vlaardingerbroek studeerde rechten in Utrecht en rechts­filosofie in Leiden. Begint daar als docent-onderzoeker. Is sinds 2016 actief lid van Forum voor Democratie, en is opiniemaker en columnist.

 

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van Elsevier Weekblad.

Arbeidsmigrant

De man in kwestie heette Marcin Kolczyński. Hij was een Poolse arbeidsmigrant die sinds kort in Nederland woonde en werkzaam was bij een bloembollenbedrijf in Callantsoog. In zijn vaderland Polen laat hij zijn vrouw Monika en drie jonge kinderen van 12, 10 en 2 jaar achter. De kinderen die hij uit de zee wilde redden, kende hij niet.

Volgens de berichtgeving betrof het de kinderen van een Duits stel en was het stuk strand waar deze tragedie zich afspeelde onbewaakt. Aangezien er geen reddingsbrigade ter plekke was, komt het op zo’n moment dus aan op oplettende burgers. Marcin Kolczyński deed wat nodig was om de drie kinderen te redden.

Marcin Kolczyński was een held

Helden komen in vele soorten en maten, maar het is misschien wel de zuiverste vorm van heldendom om je leven te riskeren om dat van iemand in nood te redden. Kolczyński was bereid dat te doen en betaalde de hoogste prijs. Bij dat soort heldendaden mag worden stilgestaan, en misschien wel wat vaker en wat langer dan we gewend zijn te doen. Had dit voorval zich in Amerika afgespeeld, dan zou diezelfde dag nog een regeringsvertegenwoordiger​ –​ misschien wel de president zelf – eer hebben bewezen aan de redder.

Eva Vlaardingerbroek. Foto: Jacqueline de Haas

Lees het volledige EW-interview met Eva Vlaardingerbroek: ‘Juist na zo’n aanval komt idealisme in me naar boven’

Kranten zouden hebben bericht over ‘a true hero’ die zijn leven heeft gegeven voor drie hem onbekende kinderen. In Nederland gebeurt zoiets niet zo snel. U zult in Nederland geen burgemeester – om van de minister-president nog maar te zwijgen – een eerbetoon zien brengen aan een held als Kolczyński. Dat zit blijkbaar niet ‘in onze cultuur’.

Wat wel in onze cultuur zit – anders dan wat soms wordt beweerd – is vrijgevigheid en medeleven. Online spraken duizenden mensen hun bewondering voor Kolczyński  uit en hun medeleven met de familie. Elsevier Weekblad-columnist Geerten Waling vroeg zich op Twitter af of er al een inzamelingsactie voor het gezin van Kolczyński was gestart.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een gezonde maatschappij eert haar helden

En wat blijkt: die is er inderdaad. Sterker nog, er is vrijdag 7 augustus om 12.00 uur al meer dan 170.000 euro opgehaald. Uiteraard kan geen enkel bedrag de pijn verlichten die de familie voelt door het verlies van hun echtgenoot en vader, maar volgens de initiatiefneemster van de inzamelingsactie zullen alle beetjes helpen. ‘Het gezin heeft het niet breed. Hij was hier voor twee maanden om als seizoensarbeider wat bij te verdienen, zodat ze met vakantie konden gaan,’ zo vertelde Martina Janasz aan het AD. Mocht u ook een bijdrage willen leveren, dan kan dat hier.

Lees het opiniestuk van Eva Vlaardingerbroek Houd de overheid uit uw slaapkamer: de gevaren van een nieuwe zedenwet

Een gezonde maatschappij eert haar helden, niet alleen omdat zij zich ervan bewust is dat zij als maatschappij dat aan hen is verschuldigd, maar ook omdat deze heldhaftige verhalen ons allen een morele les leren en ons inspireren om ook het juiste te doen als dat nodig is. De geschiedenis kent vele vergeten en anonieme helden, maar laten wij ervoor zorgen dat Marcin Kolczyński dat lot niet zal treffen en dat hij tot in lengte van  dagen zal worden herinnerd voor zijn buitengewone daad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.