Eva Vlaardingerbroek Premium Corner

‘Juist na zo’n aanval komt idealisme in me naar boven’

27 januari 2020Leestijd: 10 minuten

Ze werd luid bejubeld, maar ook keihard aangepakt na haar speech bij Forum voor Democratie. Rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek (23) haakt niet af. ‘Ik laat me niet leiden door angst.’

Dat zijn dus allemaal Brazilianen, vertelt Eva Vlaardingerbroek. Ze kreeg er ineens dik vijftienduizend volgers bij op Instagram. Op zondag 1 december had de rechtsfilosoof een geruchtmakende speech gehouden op het congres van Forum voor Democratie, haar partij. Twee weken erna stond ze met een interview in De Telegraaf. Die speech werd begin januari van Portugese ondertiteling voorzien, het interview werd vertaald. ‘En toen explodeerde mijn Instagram.’ Ze is nu ook gastcolumnist bij Conexão Política, een Braziliaanse nieuwswebsite van rechtse signatuur.

Eva Vlaardingerbroek (Amsterdam, 1996) studeerde rechten in Utrecht en rechts­filosofie in Leiden. Begint daar als docent-onderzoeker. Is sinds 2016 actief lid van ­Forum voor Democratie, en is opiniemaker en columnist.

Op Instagram heeft ze 23.000 volgers, op Twitter bijna 30.000. Aan het einde van het gesprek, als ze vertelt over haar politieke ambities: ‘Ik vraag me af wat de beste manier is. We leven in volstrekt andere tijden dan vijftien jaar geleden. Op iedereen met meer dan duizend volgers wordt de term “influencer” geplakt. Dat slaat nergens op, maar er zijn wel twee manieren om invloed uit te oefenen.

‘Of door mee te draaien in het systeem, of van buitenaf. Het is een van de twee, of eerst het een en dan het ander. Iedereen zoekt heel zelfstandig zijn eigen platform. En die zijn voor anderen binnen handbereik. Door je ideeënwereld zo naar buiten te brengen, kun je grote invloed hebben.’

Haar stage in Brussel is net voorbij

Het interview is in Café Dudok in Hilversum. In de omroepstad wonen haar ouders en ze groeide er op. Haar Franse vriend Julien Rochedy is erbij. ’s Ochtends waren ze in Amsterdam om te zoeken naar woonruimte. Na afloop gaan ze verder. Het afgelopen half jaar woonde het stel – Rochedy is schrijver – samen in Brussel, waar zij stage liep bij Rob Roos, europarlementariër namens Forum voor Democratie. Die stage is net voorbij. De komende jaren gaat Vlaardingerbroek aan de slag als docent-onderzoeker aan de Universiteit Leiden.

 Hedendaagse feministen willen zelfs gelijkheid in aard: er mogen geen verschillen meer bestaan tussen mannen en vrouwen

In haar speech hekelde ze de hedendaagse feministen. ‘Die hebben het niet meer alleen maar over de rechten van vrouwen. Ze hameren op de rechten van minderheden, de rechten van mensen die worden onderdrukt, noem maar op. Dat mannen en vrouwen in Nederland gelijk zijn voor de wet, is niet voldoende. Ze willen niet alleen gelijkheid van kansen, maar ook van uitkomsten, en zelfs gelijkheid in aard: er mogen geen verschillen meer bestaan tussen mannen en vrouwen.

‘Het punt met gelijkheid is: het is nooit voldoende. Je vindt altijd wel iets waarin geen volledige gelijkheid is. Totdat je op een gegeven moment in een soort van communistische samenleving leeft. Die gedachtegang zie ik terug bij die vrouwen. Bij hun marsen lopen ze ook met marxistische vlaggen.’

Vlaardingerbroek kreeg luid applaus

Wat haar het meest verbaast, is dat die feministen voor massa-immigratie zijn. ‘De westerse man,’ zei ze tijdens haar speech, ‘is de aartsvijand, maar dat er honderdduizenden alleenstaande mannen uit zeer patriarchale samen­levingen komen, dat is blijkbaar geen probleem.’ Vlaardingerbroek kreeg luid applaus. En ze kreeg de lachers op haar hand toen ze over het okselhaar van feministen sprak.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.