Premium Lock Zwaar geschut vereist tegen bedreigers en aanvallers van politici

21 november 2023Leestijd: 3 minuten
FVD-lijsttrekker Thierry Baudet is met een fles geslagen in Groningen. Foto: Persbureau Meter/HH/ANP

Bedreigers van politici en bestuurders en zij die daadwerkelijk overgaan tot geweld, verdienen de zwaarst mogelijke straf, schrijft Carla Joosten. De samenleving is het verschuldigd aan hen die zich met gevaar voor eigen leven inzetten in de politiek of het bestuur van het land.

De wereld was geschokt na de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy, morgen precies zestig jaar geleden. Het duurde even voordat een soortgelijke moord ook in Nederland plaatshad. Intussen is allang duidelijk dat politici en bestuurders ook in Nederland hun leven niet veilig zijn.

De moord op LPF-lijsttrekker Pim Fortuyn 6 mei 2002 – vlak voor de Kamerverkiezingen van 15 mei – toonde hoe de democratie grote schade kan ondervinden door een enkeling. Volkert van der Graaf heeft niet alleen een brute moord op zijn geweten, maar ook een aanslag op de democratie. Daarna is het er in Nederland niet beter op geworden.

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

PVV-leider Geert Wilders moet al bijna twintig jaar worden beveiligd als gevolg van bedreigingen uit islamitisch fundamentalistische hoek en Thierry Baudet (FVD) is in deze verkiezingscampagne al twee keer aangevallen: op 26 oktober in Gent en 20 november in Groningen. Beide keren, naar verwachting, met niet al te grote lichamelijke gevolgen voor het slachtoffer. Maar de gevolgen voor Baudet persoonlijk en voor de democratie als geheel zijn groot.

Wat als de aanslag op Baudet fataal was afgelopen?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw