Omtzigt en Timmermans minachten de kiezer met Trump-truc

08 november 2023Leestijd: 2 minuten
Pieter Omtzigt en Frans Timmermans in gesprek. Foto: ANP

Met slappe excuses laten Pieter Omtzigt (NSC) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) verstek gaan bij het RTL-debat met kleinere partijen. Daaruit spreekt minachting voor hun collega’s en de kiezer, schrijft Victor Pak. Debatten zijn een wezenlijk onderdeel voor kiezers om informatie te verzamelen. Wegblijven is nadelig voor de kiezer.

Komende zondag organiseert RTL Nieuws opnieuw een verkiezingsdebat. De grootste zes partijen werden daarvoor uitgenodigd. De lijsttrekkers van Nieuw Sociaal Contract en GroenLinks-PvdA menen daarvoor geen tijd te hebben. Ook bevalt de opzet van het debat hun niet.

Met zo’n zelfde zwakke argumentatie haakten VVD en PVV in 2012 ook al af bij enkele televisiedebatten. Er is begrip voor de drukke agenda’s van politici, zeker in campagnetijd. Daarom moeten zij keuzes maken. Het overslaan van een debat is dan de slechtst mogelijke keuze. Debatten zijn belangrijker dan een bijeenkomst die de partij zelf organiseert.

Kiezers leren van debatten tussen politici

Voor kiezers zijn debatten, zoals deze van RTL een cruciaal onderdeel in campagnetijd. Door onderling te debatteren wordt de kiezer verrijkt met informatie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kiezers na het zien van een debat vervolgens zelfverzekerder en preciezer de standpunten van de partijen kennen en die beter onderling kunnen vergelijken.

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

Omtzigt en Timmermans tonen zo hun dedain voor de kiezer. Zij hanteren een tactiek die Republikein Donald Trump in de Verenigde Staten ook gebruikt. Hij komt bij debatten niet opdagen in de hoop zijn concurrenten klein te houden.

Na de campagne kan dit zich nog lelijk tegen Omtzigt en Timmermans keren

Het is niet uit te sluiten dat beide lijsttrekkers wel wat zien in die strategie. Pieter Omtzigt zorgt ook zelf voor een volgepropte campagne. Zijn kandidatenlijst werd op het nippertje ingeleverd en het onthullen van een verkiezingsprogramma duurde heel lang.

Omtzigt, die zich altijd hard maakt voor het gebruik van feiten en cijfers in de politiek laat het zogenaamd wegens tijdsgebrek niet doorrekenen bij het CPB. Uit een onafhankelijke doorrekening blijkt dat hij de begrotingsregels van de Europese Unie zou schenden.

Het wegblijven kan Omtzigt en Timmermans na de campagne nog in de staart bijten. Nederland is een coalitieland. De kleinere partijen waarmee Omtzigt en Timmermans niet in debat willen, kunnen na de verkiezingen nog wel eens cruciale partners blijken bij het vormen van een regeringscoalitie. Deze slechte beurt zal zo’n gesprek niet bevorderen.