Premium Lock Na het RTL-verkiezingsdebat: Omtzigt sluipt richting het Torentje

06 november 2023Leestijd: 4 minuten
Frans Timmermans (GL-PvdA), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC) staat tegenover elkaar tijdens het RTL-verkiezingsdebat. Foto: Robin Utrecht/HH/ANP

In de verkiezingscampagne breekt het moment aan: ‘Doet-ie het of doet-ie het niet?’ Politiek redacteur Eric Vrijsen schetst hoe de lijsttrekkers van Nieuw Sociaal Contract (NSC), VVD en GroenLinks-PvdA de slotfase inzetten.

In het RTL4-debat van zondagavond 5 november was Pieter Omtzigt het middelpunt. Dilan Yeşilgöz (VVD) en Frans Timmermans (GroenLinksPvdA) lieten blijken dat de NSC-lijsttrekker de te kloppen man is.

Met nog zestien dagen tot de verkiezingen, wordt de eindsprint ingezet. In de peilingen zijn VVD en NSC even groot. GroenLinks-PvdA scoort iets minder. Maar aangezien peilingen een foutmarge kennen, is ook voor Timmermans het Torentje bereikbaar.

In het RTL4-debat maakte Timmermans (met das om) een premierwaardige indruk. Hij bracht zijn boodschap ernstig, duidelijk en op rustige toon. Omtzigt was meer gespannen. Hij had vaak een grimas op zijn gezicht, waardoor het leek alsof hij zich al verkneukelde om zijn verkiezingszege en zijn tegenstanders niet meer serieus nam. Tegelijk kon hij zich manifesteren met zijn tomeloze dossierkennis en rekenvaardigheden.

Gejaagd tempo

Tegenover de gewichtige Timmermans (62) en Omtzigt (49) was Yeşilgöz (46) als veel sportiever ogende vrouw eigenlijk in het voordeel. Maar ze spreekt in een gejaagd tempo. Dat maakt haar verhaal vluchtig en soms moeilijk te volgen voor de kijkers.

Yeşilgöz viel Omtzigt aan op een verondersteld gebrek aan financiële degelijkheid, omdat hij zijn programma niet liet doorrekenen door het Centraal Planbureau. Het VVD-programma wordt wel doorgerekend, maar Yeşilgöz kon er weinig over zeggen omdat de uitkomsten pas later deze week bekend worden. Daardoor miste de aanval al bij voorbaat scherpte. Omtzigt – doctor in de econometrie – zei dat niemand hoeft te twijfelen aan zijn rekenkracht. Daar had Yeşilgöz niet van terug.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw