Premium Lock ‘Brussel’ moet toezien op besteding van gelden en niet vragen om meer

01 november 2023Leestijd: 3 minuten
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vroeg de Europese leiders 66 miljard extra voor financiële tegenvallers. Foto: Boris Grdanoski/AP Photo

En ja hoor, het is weer zover. De Europese Commissie vraagt de EU-lidstaten weer eens om meer geld. Het doet denken aan een huishouden dat geen rekening houdt met mogelijke tegenvallers als een wasmachine of koelkast het begeeft, schrijft Carla Joosten.

En ja hoor, het is weer zover. De Europese Commissie vraagt de landen van de Europese Unie weer eens om meer geld. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vroeg de Europese leiders op hun top om 66 miljard extra voor financiële tegenvallers, maatregelen tegen illegale immigratie en hulp aan Oekraïne. Het doet denken aan een huishouden dat geen rekening heeft gehouden met mogelijke tegenvallers als een wasmachine of koelkast die het begeeft.

Als gewoonlijk heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) geprotesteerd. Op de jongste Europese top zei hij wel te begrijpen dat dit extra geld nodig is, maar ook dat de Europese Commissie eerst maar eens binnen de eigen begroting op zoek moet naar wat miljarden euro’s. ‘Dus onze prioriteiten zijn: herprioriteren, herprioriteren en herprioriteren,’ zei Rutte in Brussel.

Dat klinkt als muziek in de oren, maar doet ook het ergste vrezen. Rutte heeft wel vaker de zuinige Nederlander uitgehangen. Net als trouwens toenmalig minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA), maar die zit als Eurocommissaris nu bij Von der Leyen aan tafel en zal er, net als over klimaat, nu wel anders over denken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw