Premium Lock Ursula von der Leyen: grenzeloos gedreven regentes van Europa

23 augustus 2022Leestijd: 17 minuten
Ursula von der Leyen voor Berlaymont, hoofdkwartier van Europese Commissie, waar ze woont op 25 vierkante meter. Foto: Thierry Monasse

Ursula von der Leyen kreeg als voorzitter van de Europese Commissie de coronacrisis én Oekraïne voor haar kiezen. Naast kritiek op haar neiging om altijd weer zichzelf naar voren te schuiven, is er ook bewondering. ‘Ze benadert het kaliber van Angela Merkel.’

Als Ursula von der Leyen iets uitstraalt, dan is het beheersing. Over zichzelf, over haar werk, over haar omgeving. Je zou ook kunnen zeggen: ze wil laten zien dat ze heerst. De altijd perfect geklede en gekapte voorzitter van de Europese Commissie woont sinds 2019 in een ruimte van 25 vierkante meter op de dertiende verdieping van Berlaymont, het hoofdkantoor van de Commissie aan de Wetstraat. Geen appartement in een chic hotel zoals haar voorganger Jean-Claude Juncker, maar een omgebouwde kantoorruimte. Compleet toegewijd aan haar werk, maar ook een duidelijk signaal: de baas is nooit van huis.

Update woensdag 13 september 2023. Kijk vanaf 09.00 uur live de State of the Union (tekst gaat hieronder verder):

De frêle Von der Leyen, bijna drie jaar in charge en nog twee jaar te gaan, roept zowel bewondering als weerstand op. Wie deftige degelijkheid met een eeuwige glimlach waardeert, wie houdt van een ingetogen superieure stijl die alleen geprivilegieerden zich kunnen veroorloven, én wie een groot hart heeft voor Europa – voor Von der Leyen ís de Europese Unie Europa – kan zijn geluk niet op met deze eerste vrouwelijke Commissievoorzitter.

Von der Leyens uitstraling is altijd opgeruimd en opgewekt

Kritiek, fouten en tegenslag lijken Von der Leyen niet te deren. Haar uitstraling is altijd opgeruimd en opgewekt. Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA, 37) is laaiend enthousiast. ‘Von der Leyen doet het heel goed. Ze komt indien nodig met onconventionele maat­regelen, zoals in de COVID-crisis. Je moet er maar staan. Tijdens het vragenuur in het Europees Parlement is ze altijd goed voorbereid, dat doet ze heel goed. Ze is oprecht geïnteresseerd in jouw persoon.’

Wie de kriebels krijgt van die aangeboren aristocratische zelfverzekerdheid en wie zich ergert aan haar neiging om zichzelf overal naar voren te schuiven, is doorgaans minder te spreken over ‘VDL’, zoals ze vaak opduikt in het Brusselse spraakgebruik. Velen – van links tot rechts – verafschuwen haar regenteske houding en vinden haar, anders dan Chahim, juist afstandelijk en ijdel.

Sophie in ’t Veld (D66, 58), nestor in het Europees Parlement, is niet bepaald positief over Von der Leyen, ook al zijn ze allebei voorvechters van een machtigere Europese Unie. ‘Het Parlement is kritisch en daaraan heeft ze zelf bijgedragen door haar arrogante houding.’

Met haar voorganger en EVP-partijgenoot Jean-Claude Juncker in juli 2019. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/ANP
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw