Is overheid echt zo slecht als Omtzigt beweert?

19 september 2023Leestijd: 2 minuten
Pieter Omtzigt spreekt in de Tweede Kamer. Foto: Robin Utrecht/ANP

Toch nog een vraagje. Die Toeslagenaffaire waarover iedereen het tot vervelens toe blijft hebben, is die nou exemplarisch voor het handelen van de overheid of was het slechts een incident? Het antwoord is niet onbelangrijk, vindt Arendo Joustra want het geweeklaag over de overheid die voortdurend zou falen, is niet van de lucht.

Althans, nogal wat politieke partijen beweren dat de relatie tussen de wantrouwende overheid en de kwetsbare burger moet worden hersteld. En dan wordt de Toeslagenaffaire als doorslaggevend bewijs opgevoerd. Het is een speerpunt in menige verkiezingscampagne.

Kiezer heeft politiek niet afgestraft vanwege Toeslagenaffaire

Vooropgesteld dat het terecht was dat het derde kabinet-Rutte begin 2021 aftrad wegens die Toeslagenaffaire, moet je ten eerste constateren dat de kiezer de coalitie vanwege de affaire in maart 2021 niet heeft afgestraft. Integendeel, de coalitie won bij de verkiezingen zelfs een zetel extra. De slachtoffers niet, maar andere burgers konden de affaire blijkbaar relativeren.

Ten tweede is het bij 30.000 mensen verschrikkelijk misgegaan en kwam het besef dat het goed mis was, pas erg laat. Maar de overheid deelt jaarlijks zo’n ­negen miljoen toeslagen uit en je hoort maar zelden van grote ongelukken. Wat dat aangaat, presteert de overheid zo slecht nog niet.

Beste oplossing is nog steeds om minder toe te vertrouwen aan overheid

Dus is het geheven vingertje tegen de overheid wel zo terecht? Ja, als je vindt dat de overheid foutloos moet zijn. En ja, als je vindt dat de overheid maatwerk moet leveren. Alleen, zo’n overheid bestaat niet en zal ook nooit bestaan.

Beter is als de politiek de overheid niet met zoveel taken opzadelt. Dat schept maar verwachtingen die toch niet kunnen worden waargemaakt. Minder overheid, minder fouten.