Premium Lock Zihni Özdil: Zonder sociale binding heeft de Randstad geen toekomst

04 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
De provincie Overijssel scoort hoog in EW-onderzoek Beste Gemeenten 2023. Foto: ANP.

Zielloos neoliberalisme heeft Nederlandse steden onleefbaar gemaakt, schrijft Zihni Özdil. Niet de kille Randstad, maar het sociale Hartland heeft de toekomst.

Het uitmuntende EW-onderzoek Beste gemeenten 2023 bevat twee interessante kaarten van Nederland:

Ik heb lang naar beide gekeken. En er nog langer over nagedacht. Op de eerste kaart kleurt de Randstad blauw. Het Nederlandse Hartland kleurt rood.

Hoe blauwer, hoe minder contact mensen hebben met buurtbewoners. Hoe minder buren elkaar helpen. Hoe minder gezellig de buurt is. En hoe minder tevreden mensen zijn met de bevolkingssamenstelling van hun buurt.

Hoe roder, hoe meer van die zaken wél goed zitten.

Nederlandse steden zijn kille, betonnen gevangenissen

Welke conclusies kunnen we hieruit trekken? Het is niet overdreven om te zeggen dat Nederlandse steden kille, betonnen gevangenissen zijn geworden. Het beleid van sociale huurhuizen en buurthuizen afbreken om ze te vervangen door luxe appartementen en dure horeca, blijkt steden niet leefbaarder te maken. Sterker: het tegenovergestelde lijkt eerder waar.

Dat stadsbewoners progressiever zouden zijn dan de rest van het land, blijkt een mythe die regelrecht de prullenbak in kan. Hoe groter en ‘multicultureler’ de stad, hoe minder tevreden de mensen zijn over de bevolkingssamenstelling. Dat geldt ook voor studentensteden. Erg merkwaardig, maar blijkbaar verlangen mensen overál – zelfs in ‘hogeropgeleide’ studentensteden – naar culturele hechting met hun omgeving.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw