Premium Lock Roelof Bouwman: Waarom hebben wij bijna vijf maanden nodig om verkiezingen te organiseren?

17 juli 2023Leestijd: 3 minuten
TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN 2021: STEMMEN TELLEN IN SINT-FRANCISCUSKERK GRONINGEN. FOTO: ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

Veel voorschriften uit onze Kieswet stammen nog uit de tijd van trekschuiten en postkoetsen. Daardoor is het onmogelijk om op een snelle en moderne manier verkiezingen te organiseren. Een beschamende vertoning, vindt Roelof Bouwman.

Bij de jaarlijkse zomerrituelen hoort ook het verschijnen van de najaarscatalogi van de Nederlandse uitgevers. Boekhandelaren en recensenten worden zo tijdig op de hoogte gesteld van de titels die ze in de tweede helft van het jaar kunnen verwachten.

De najaarscatalogus 2023 van de Amsterdamse uitgeverij Boom kondigt gewoontegetrouw de publicatie aan – in november – van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis. Het betreft een boekenreeks die van start ging in 1999, onder auspiciën van het aan de Nijmeegse Radboud Universiteit verbonden Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG).

De nieuwe, 25ste editie van het jaarboek, zo lezen we in de catalogus, heeft als thema ‘de factor tijd in de politiek’. De flaptekst is al klaar en klinkt veelbelovend:

‘Wat is het effect van langdurige Kamerdebatten? Er wordt vaak geklaagd over de grote omloopsnelheid in de Tweede Kamer, maar hoe heeft zich de zittingsduur van Nederlandse parlementariërs ontwikkeld? Ook lijken politici een houdbaarheidsdatum te hebben, maar door welke factoren die wordt bepaald is minder duidelijk. Daarnaast wordt aandacht besteed aan tijdgebonden taalgebruik in de politiek; de betekenissen van woorden veranderen immers.’

Het is niet heel moeilijk om nog meer interessante invalshoeken te bedenken voor de rol van tijd in de politiek.

Tweede Kamer staat bekend als ‘burn-outfabriek’

Zo staat de Tweede Kamer bekend als een ‘burn-outfabriek’, waar iedereen voortdurend klaagt over de hoeveelheid werk. Zou dat wellicht komen doordat al het werk wordt gedaan in een beperkt aantal weken?

De volksvertegenwoordiging kent al sinds jaar en dag buitengewoon lange recesperiodes. Dit jaar maar liefst veertien weken. Waarom zou daar niet eens stevig het mes in kunnen, om het werk beter te spreiden? Het idee is al veel vaker geopperd, maar zelfs de simpelste vorm van time management lijkt aan ons parlement niet besteed.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw