Premium Lock Kamerlid wil nieuwe burn-out voor zijn: zo werkt de Haagse uitputtingsfabriek

19 oktober 2022Leestijd: 5 minuten
Harry van der Molen (CDA), Rens Raemakers (D66) en Ockje Tellegen (VVD). Foto: ANP

Burn-out is geen typisch Haagse ziekte, maar het valt er eerder op doordat opgebrande politici de media halen. Hoe werkt de Haagse uitputtingsfabriek?

Voor zover bekend kampten niet eerder zo veel politici met een burn-out. Het zijn er nu acht in amper drie jaar tijd, van wie de helft VVD’er. Dit hoge aandeel VVD’ers noopt tot zelfonderzoek door de partij. Bruno Bruins (VVD) zakte in 2020 als minister voor Medische Zorg in elkaar op het spreekgestoelte van de Tweede Kamer. Verder werden Tamara van Ark (VVD), Bas van ’t Wout (VVD), Ockje Tellegen (VVD), Pieter Omtzigt, Harry van der Molen (CDA), Rens Raemakers (D66) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) geveld door een burn-out. Voor de laatste is dat al de tweede keer. Eveneens in die week schreef Ockje Tellegen (48) dat ze niet terugkeert van haar ziekteverlof. Ze publiceerde haar ontslagbrief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp op sociale media. En op 16 december laat Harry van der Molen weten dat hij uit de Kamer vertrekt. Niet omdat hij ziek is, maar omdat hij zijn herwonnen gezondheid wil behouden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ockje Tellegen beschreef in haar afscheidsbrief wat er met haar gebeurde toen ze door uitputting werd overweldigd. ‘Het licht ging uit, alles blokkeerde. Ik kon niet meer voor- of achteruit. Eenmaal thuis dacht ik met een weekje goed slapen, gezond eten en mijn telefoon op stil, snel te kunnen herstellen, maar dat viel tegen.’ Haar klachten verergerden.

Ockje Tellegen (VVD). Foto: Peter Hilz/HH/ANP

‘De accu was compleet leeg… Hoewel mijn hoofd bleef roepen wat ik allemaal moest, volgde mijn lijf eenvoudigweg niet meer.’ Eind van de zomer merkte Tellegen dat ze bij elk contact in en rond de Tweede Kamer in paniek raakte. Ze realiseerde zich dat het doel van haar ziekteverlof, beter worden om gezond terug te keren naar de Tweede Kamer, haar herstel in de weg stond.

Esther Ouwehand schreef dat ‘wie strijdt tegen de roofbouw op aarde, het ook onder ogen moet zien wanneer er roofbouw op zichzelf wordt gepleegd’. Ze denkt aan zestien weken genoeg te hebben om te herstellen. Zolang mag een Kamerlid met verlof en worden vervangen. Ouwehand deed het al eerder.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Eén op de zes Nederlanders kampt met burn-out-klachten

Alom wordt gespeculeerd dat de politieke omgeving vol spanningen en stress een belangrijke oorzaak is, evenals de werkdruk, lange dagen, niet vrije weekeinden en harde onderlinge omgangsvormen – sommigen spreken van een vergiftigde politieke cultuur – en het zijn van politieke speelbal in de publieke opinie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw