Premium Lock Nieuwe lijsttrekkers? Laten we het over de inhoud hebben

25 juli 2023Leestijd: 3 minuten
V.l.n.r: Kandidaat-lijsttrekkers Dilan Yeşilgöz (VVD), Frans Timmermans (PvdA) en Rob Jetten (D66). Foto's: ANP

Leuk al die nieuwe lijsttrekkers, maar het gaat uiteindelijk om wat partijen inhoudelijk willen. Gelukkig zijn de meeste kiezers zo verstandig vooral daarop te letten als ze stemmen, schrijft Arendo Joustra.

Wie twee weken in coma lag van donderdag 6 tot donderdag 20 juli moet verrast hebben opgekeken bij het ontwaken. Kabinet gevallen, nieuwe verkiezingen op 22 november, oude rotten die hun vertrek uit de politiek hebben aangekondigd en een hele batterij aan verse lijsttrekkers. Zelfs een transferperiode in het voetbal verbleekt bij zoveel vernieuwing.

Of is het allemaal maar schijn? Met al die nieuwe gezichten en één oude baard lijkt er veel verandering in de lucht te hangen. Maar niet elke beweging betekent ook vooruitgang, leert bijvoorbeeld watertrappelen. Niet elk fris gezicht betekent ook inhoudelijke vernieuwing.

De media vinden al die nieuwe lijsttrekkers fijn

Voor de media zijn al die nieuwe namen fijn, die houden de berichtgeving overzichtelijk en simpel. Alsof persoon en politiek per definitie samenvallen. Zoals Mark Rutte als VVD-premier de afgelopen jaren overal verantwoordelijk voor werd gehouden. Alsof hij een soort alleenheerser was. Alsof er geen coalitiepartijen waren, geen parlement en geen Europese Unie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw