Landbouwakkoord geklapt: de boer is de grootste verliezer

21 juni 2023Leestijd: 1 minuut
PIET ADEMA, MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, VERTREKT NA AFLOOP VAN DE VOORTZETTING VAN HET OVERLEG OVER HET LANDBOUWAKKOORD. FOTO: ANP SEM VAN DER WAL

Het kabinet heeft een grote zak met geld klaarliggen om de landbouw te hervormen, maar boeren accepteren geen absolute grens voor hun vee. Zonder Landbouwakkoord zijn er alleen maar verliezers, maar de boer zelf verliest het meest, schrijft Joan Zijerveld.

Het Landbouwakkoord moest boeren duidelijkheid geven over de toekomst van de landbouw, want anders kunnen zij geen keuzes maken voor hun bedrijf. Is het verstandig om in plaats van veeboer, akkerbouwer of biologische boer te worden? Of te investeren in innovaties zoals robotica, het bedrijf te verplaatsen of toch maar aanmelden voor een uitkoopregeling?

Boeren zien vooral veel milieuregels en te weinig garanties voor inkomen

Dat akkoord komt er niet, omdat boeren niet willen instemmen met de voorstellen van het kabinet. Zij zien vooral veel milieuregels en te weinig garanties van het kabinet, vooral wat hun inkomen betreft. De blijvende onzekerheid werkt verlammend voor de sector, waardoor ook de oplossing verder uit beeld raakt. Want zonder plan worden ook de problemen van de boer groter.

Het kabinet zal nu zonder de boeren met maatregelen moeten komen. Daarbij zal de overheid vooral regels opstellen om de milieudoelen zoals stikstof te halen, en veel minder rekening houden met het bredere perspectief dat boeren nodig hebben. Daarmee blijft de toekomst van boeren onzeker en worden zij de grootste verliezers van het klappen van het Landbouwakkoord.