Debat tussen linkse wolk en VVD dient geen publiek belang

02 maart 2023Leestijd: 2 minuten
V.l.n.r. Schippers, Rutte (2017), Kuiken en Klaver. Foto's: ANP.

De VVD mag de linkse omroep BNNVARA dankbaar zijn. Die zendt vlak voor de verkiezingen een televisiedebat uit tussen de liberalen en GroenLinks/PvdA. Dat versterkt een onjuist idee over de aanstaande verkiezingen, schrijft Victor Pak.

De kiezer stemt 15 maart voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Landelijke politieke partijen lijken dat vergeten en voeren campagnes die draaien om de Eerste Kamer. Die wordt niet direct gekozen door de kiezer, maar door volksvertegenwoordigers in de provincie, via een getrapt systeem.

Vreemd dus dat partijen de kiezer overladen met verhalen over landelijk beleid. Daar gaat de provincie niet over. Wel over andere, wezenlijke dingen. Bijvoorbeeld ruimtelijke ordening – niet onbelangrijk in tijden van woningnood – en de strijd om stikstof. Kiezers zullen zichzelf daarover moeten informeren. Van partijen hoeven ze het niet te hebben. Het is dan ook beschamend dat de (door de belastingbetaler bekostigde) publieke omroep actief meewerkt aan de misleidende informatie over deze verkiezingen.

Twee voetballers tegen een volleyballer en een golfer

Op NPO1 kruist op 12 maart een merkwaardig gezelschap de degens. Tweede Kamerleden Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) gaan in debat met twee VVD’ers: premier Mark Rutte en Eerste Kamerkandidaat Edith Schippers. Alsof twee voetballers het opnemen tegen een volleyballer en een golfer. Allemaal balsporters, maar op wezenlijk verschillende terreinen.

Het debat past goed in de VVD-strategie en de linkse wolk lift mee

Wel past het debat goed in de VVD-strategie, die de campagne aftrapte met een uithaal naar het linkse samenwerkingsverband van GroenLinks en PvdA. Uit kiezersonderzoek blijkt dat weinigen twijfelen tussen VVD en GroenLinks/PvdA, maar de VVD wil zich vooral afzetten tegen links. De partij hoeft dan niet in debat met rechtse uitdagers als JA21 en BoerBurgerBeweging. Ook voor de linkse BNNVARA is het natuurlijk fijn dat de VVD de straks in de Eerste Kamer samensmeltende linkse partijen GroenLinks/PvdA in het zonnetje zet, en laat profiteren van deze tweestrijd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Publieke omroep laat zich lenen voor politieke zaak

In het debat kunnen de deelnemers zich ideologisch profileren. Dat is nuttig, maar deze opzet is gemankeerd. De publieke omroep had zich niet moeten lenen voor een zaak met zo’n beperkt publiek belang.