Rutte wil rechtse kiezer binnenhalen met aanval op links

31 januari 2023Leestijd: 1 minuut
Premier Mark Rutte en GroenLinks-leider Jesse Klaver. Foto: ANP

De verkiezingsstrijd barst los. Mark Rutte (VVD) opende in De Telegraaf de aanval op de ‘linkse wolk’ van GroenLinks en PvdA. Rutte wil de rechtse kiezer angst inboezemen. Die heeft met JA21 en BBB de nodige alternatieven voor de VVD, schrijft Victor Pak.

Over zes weken kunnen PvdA en GroenLinks de grootste worden bij de Statenverkiezingen. Dat gaan burgers in de beurs voelen, waarschuwde de premier. De twee linkse rakkers zijn voor die verkiezingen tot één gefuseerd.

Fusie is geen garantie op succes

Is de premier echt zo bang voor de groei van GroenLinks en de PvdA? De twee partijen worstelen al jaren. Het is afwachten of de fusie het gewenste herstel brengt of het verval juist versnelt.

Het doembeeld van één grote linkse partij biedt Rutte een kans om zichzelf te profileren. Dat is nodig in campagnetijd. Na twaalf jaar regeren verliest de premier steeds meer kleur. Na elke verkiezingsstrijd vol beloften moet hij steeds weer compromissen sluiten.

Met zijn waarschuwing wil Rutte de rechtse kiezer angst inboezemen. Die heeft veel alternatieven voor de VVD. De premier wil de kiezer bij zijn partij houden. Ga toch niet voor JA21 of de BoerBurgerBeweging, op rechts levert alleen Rutte resultaat, meent de premier. De kiezer gaat daarover op 15 maart oordelen.