nederland

Cel- en werkstraffen geëist voor examenroof Ibn Ghaldoun

29 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De officier van justitie heeft cel- en werkstraffen geëist tegen negen meerderjarige verdachten van de examenroof op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Omdat de verdachten al in voorarrest hebben gezeten, hoeft niemand opnieuw de gevangenis in, als de rechter met de strafeis meegaat.

De elf verdachten, twee meisjes en negen jongens, zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan heling en inbraak. De precieze tenlastelegging verschilt per verdachte. Een aantal is alleen betrokken geweest bij de verspreiding van de examens.

Celstraffen

Drie verdachten, Anass, Safae en Kamal, die als de leiders worden gezien, krijgen 90 dagen cel geëist, waarvan delen voorwaardelijk, en daarnaast werkstraffen van 200 tot 240 uur, meldt De Telegraaf.

De andere verdachten komen grotendeels weg met voorwaardelijke straffen. Verdachten Lyas, Ayad en Abdikadir krijgen als het aan het OM ligt 90 dagen celstraf, waarvan 77 dagen voorwaardelijk, en daarbovenop 180 uur werkstraf. Salah, Salahodin, Hedayatulla hebben 90 dagen voorwaardelijke celstraf tegen zich geëist gekregen, met daarbij een taakstraf.

Minderjarigen

De officier van justitie zegt dat de maatschappelijk impact van de roof groot was. Wel heeft hij rekening gehouden met het gevolg van een strafblad voor de verdere carrière van de leerlingen.

De zaak gaat later op woensdag achter gesloten deuren verder voor twee minderjarige verdachten.

De diefstal van 26 eindexamens, die wel ‘de grootste examenroof’ ooit wordt genoemd, had grote gevolgen. Het vwo-examen Frans werd vorig jaar voor alle examenkandidaten in Nederland uitgesteld, waardoor veel leerlingen in de knel kwamen met reeds geplande examenreizen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.