nederland

Proces Ibn Ghaldoun van start, waar draait de zaak precies om?

27 januari 2014Leestijd: 3 minuten

Ruim acht maanden na de examenfraude bij de islamitische school Ibn Ghaldoun, begint in Rotterdam de rechtszaak tegen de verdachten. Wat moet u weten over deze zaak?

Wij zetten enkele vragen over de grootste examenfraudezaak in Nederland op een rij.

Wie staan er terecht?

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt elf jongeren, negen jongens en twee meisjes, van inbraak en betrokkenheid daarbij, of van het verspreiden van de examens.

Ook heeft het OM honderd mensen opgespoord die in het bezit waren van de examens. Zij worden verdacht van heling. Hoe deze zaken worden aangepakt, is nog niet duidelijk. Voor de zaak tegen de elf verdachten heeft het OM vijf dagen uitgetrokken.

De zaak begint met zeven van de elf verdachten. Twee minderjarige verdachten staan achter gesloten deuren terecht en twee andere verdachten zijn om onbekende redenen niet komen opdagen.

In totaal zijn in deze zaak 159 mensen als verdachte gehoord. Het College voor Examens wil de schade, naar schatting 100.000 euro, verhalen op de veroordeelden.

Waar draait de zaak precies om?

Tijdens het eindexamen in mei vorig jaar zijn in totaal 27 examens gestolen uit de kluis van de school in Rotterdam. Het ging om vijftien vwo-, tien havo- en twee vmbo-examens. Hoewel in eerste instantie alleen werd gedacht dat het vwo-examen Frans was gekopieerd, bleek later dat het om meer examens ging.

De leerlingen maakten foto’s van de examens, legden de documenten terug en boden de kopieën vervolgens te koop aan op internet voor tussen de 20 en 250 euro. Door de diefstal werd het vwo-examen Frans uitgesteld, werden diploma’s van Ibn Ghaldoun ongeldig verklaard en moesten eindexamenkandidaten in het hele land langer wachten op hun uitslag.

Was er meer mis op Ibn Ghaldoun?

Jazeker. In september concludeerde de Onderwijsinspectie in een rapport dat de problemen bij Ibn Ghaldoun zo groot waren, dat de school dicht moest. Het taalbeleid op Ibn Ghaldoun was onvoldoende en 45 tot 80 procent van de lessen werd gegeven door onbevoegd of onderbevoegd personeel.

In het uitgelekt strafdossier over deze zaak staat dat de vwo-examenklas op de school een puinhoop was. Leerlingen waren lui en opstandig, en konden ongestoord hun gang gaan. Leraren noemen de kinderen in de klas ‘aartslui’ en het niveau ‘schokkend’.

Een stille vmbo-leerling werd al geschikt bevonden voor het vwo. Omdat de vwo-klas het uithangbord van de school was, zagen leraren alles door de vingers.

Is Ibn Ghaldoun gesloten?

Nadat het ministerie van Onderwijs de financiering voor Ibn Ghaldoun stopzette, kwam de school in financiële problemen. In het najaar werd de school failliet verklaard.

Hoewel Ibn Ghaldoun onder deze naam niet meer bestaat, is er nog wel een islamitische middelbare school in Rotterdam. De school is verder gegaan met de naam De Opperd, een islamitische school met zeshonderd leerlingen, bericht RTV Rijnmond.

Er gaat een nieuw docententeam op de school aan de slag en voorlopig ontfermt de Vereniging voor het Christelijk Onderwijs in Rotterdam zich over de leerlingen. Over een paar maanden zou de school weer op eigen benen moeten staan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.