nederland

‘Wantoestanden in examenklas islamitische school Ibn Ghaldoun’

25 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De vwo-examenklas van de islamitische school Ibn Ghaldoun in Rotterdam, verantwoordelijk voor de grootste examenroof ooit, was een puinhoop. Leerlingen waren lui en opstandig, en konden ongestoord hun gang gaan.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van het strafdossier van de elf verdachten die maandag voor de rechter moeten verschijnen vanwege de diefstal van 27 examens uit de kluis van het Ibn Ghaldoun. De school is in november definitief gesloten door staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD).

Schokkend niveau

Docenten van het Ibn Ghaldoun noemen de klas ‘aartslui’ en noemen het niveau van de klas ‘schokkend’. Een stille vmbo-leerling werd al geschikt bevonden voor het vwo. Docenten zagen van alles door de vingers, omdat de vwo-klas het uithangbordje van de school was.

Leerlingen kregen het voor elkaar om van hun onvoldoendes voldoendes te maken door met hun leraren te onderhandelen, spijbelden volop en pestten een autochtone lerares Nederlands weg die thema’s als Geert Wilders, de Holocaust, en boeken van Saskia Noort wilde behandelen in haar lessen.

Vermoeden van fraude

Rector Bart Renders schakelde al eerder de Onderwijsinspectie in, omdat hij fraude vermoedde, nadat leerlingen van de school in 2010 opmerkelijk goede examencijfers scoorden.

De diefstal van de examens, die in mei aan het licht kwam nadat een hacker het vwo-examen Frans op 28 mei liet uitlekken op internet, ging op zeer geraffineerde wijze. Leerlingen gingen voorafgaand aan de examens vijf keer naar binnen via een dakraam.

Zij stalen de examens, namen deze mee naar huis, maakten er foto’s van, lijmden de pakketten weer dicht en brachten de examens terug. De leerlingen verkochten de examens voor bedragen tussen de 20 en 250 euro per stuk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.