Tabaksbranche wil boete voor roken onder zestien jaar

27 februari 2013Leestijd: 1 minuut

De brancheorganisatie van de tabaksdetailhandel en de belangenvereniging van tankstations willen dat jongeren onder zestien jaar die een pakje sigaretten kopen, een boete krijgen. Net zoals het op dit moment al strafbaar is voor kinderen onder zestien jaar om alcohol te kopen.

Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Foto’s op pakjes

De brancheverenigingen reageren daarmee op het plan van de Europese Commissie om nog meer afschrikwekkende plaatjes van de gevolgen van roken op pakjes sigaretten te zetten.

‘Door een eng plaatje laat een jongere dat pakje echt niet liggen,’ zegt Gert Koudijs van tabaksdetailhandel NSO tegen de krant. ‘Als je echt wilt dat een kind van veertien geen sigaretten koopt, moet je het bezit ervan beboeten.’

Boete 450 euro

Een winkelier die nu tabak verkoopt aan een jongere onder de zestien jaar, krijgt een boete van 450 euro. De organisaties vinden het onterecht dat jongeren er zelf ongestraft mee wegkomen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het moeilijk om het bezit van tabak voor jongeren strafbaar te stellen omdat er bij het verbieden van alcohol een relatie wordt gelegd tussen alcoholmisbruik en agressie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.