Khadija Arib volgt van Miltenburg op als Tweede Kamervoorzitter

13 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Khadija Arib (PvdA) is woensdag verkozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Zij volgt daarmee de voormalige voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) op.

Van alle Kamerleden stemden er woensdagavond 83 op Arib. Haar eerste reactie was kort: ‘ik ben een beetje ontroerd’. Arib zal zich ‘met volle overtuiging inzetten’ en zal ‘ingrijpen waar nodig’, voegde ze eraan toe. Later op donderdagavond presenteert Arib zich in een officiële persconferentie.

Lang

Met haar 83 stemmen liet ze Ton Elias (VVD) definitief achter zich. Elias kreeg 51 van de 134 geldige stemmen. De verkiezing duurde lang: er waren in totaal vier stemrondes nodig. Madeleine van Toorenburg (CDA) en Martin Bosma (PVV) vielen na de derde stemronde af.

Bij de vorige voorzittersverkiezing verloor Arib van Anouchka van Miltenburg, die in december opstapte. Van Miltenburg was het onderwerp van veel kritiek, vooral in de nasleep van de omstreden Teevendeal. Arib was in de tussentijd ook plaatsvervangend voorzitter en stuitte op weerstand bij haar kandidaatstelling.

Omstreden

De kandidatuur van Arib was niet onomstreden. De 55-jarige Marokkaanse nam al in 1998 plaats in de Kamer, maar werd tien jaar later pas bekend toen PVV-leider Geert Wilders kritiek leverde op haar lidmaatschap van een raad voor mensenrechten in Marokko, die de koning daar van advies voorzag.

Toen ze in 2014 secretaris van de PvdA-fractie wilde worden, lekte een notitie uit waarin het personeel zich beklaagde over het onhebbelijke gedrag van Arib. Ze zou een slechte werkrelatie onderhouden met meerdere medewerkers.

Begin dit jaar raakte Arib opnieuw in opspraak, toen zij benadrukte dat ze woorden als ‘nepparlement’, een inmiddels fameuze frase van Wilders, niet zou accepteren in de Kamer. De PVV-leider viel haar vervolgens opnieuw aan op haar dubbele nationaliteit.

Donderdag laakt Wilders dan ook haar overwinning. ‘Het is een zwarte dag voor dit nepparlement,’ zei hij naderhand. Arib was volgens Wilders de slechtste kandidaat, mede door haar dubbele nationaliteit.