nederland

Opstelten en Teeven stappen op

09 maart 2015Leestijd: 2 minuten

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) leggen hun functie neer. Dat maakten zij maandagavond bekend tijdens een persconferentie.

‘Ik heb telkens aangegeven dat er duidelijkheid zou komen over de inhoud van deze financiële schikking,’ zei Opstelten. Daarmee moet ik constateren dat er toch administratieve informatie beschikbaar was. Deze informatie had, naar nu blijkt, eerder ontsloten moeten worden. Dit brengt mij tot de conclusie dat er te lang onduidelijkheid is geweest over informatie die op mijn departement beschikbaar was. Hiervoor draag en neem ik de volle verantwoordelijkheid. En daarom heb ik zojuist mijn ontslag aangeboden aan de koning.’

Niets mis met deal

De basis voor het vertrek van de beide bewindspersonen ligt bij een deal die Teeven als officier van justitie sloot met drugshandelaar Cees Helman.

Ook Teeven maakte bekend zijn ontslag bij de koning te hebben ingediend: ‘Ik vind dat zelf onverteerbaar, het is iets wat mij persoonlijk raakt. Die klus had ik graag met hem afgemaakt. Ik vind dat ik niet meer geloofwaardig kan functioneren op dit specifieke onderwerp waar ik lange tijd als officier van justitie aan heb gewerkt.’ Teeven onderstreepte wel dat er met die deal niets mis was. ‘Dat heb ik destijds voor volk en vaderland gedaan, zoals ook Opstelten en ik de afgelopen vier jaar ons werk hebben gedaan’.

Premier Mark Rutte (VVD) zei in een reactie ‘niets anders te kunnen dan de ontslagen te accepteren’. ‘Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen,’ zei de premier.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verkeer geïnformeerd

Teeven zorgde ervoor dat Helman 4,7 miljoen gulden dat op Zwitserse rekeningen stond, mocht houden. Opstelten beweerde eerder dat het om een kleine 2 miljoen gulden zou gaan. Hij zei dat op zijn ministerie niets meer bekend was over de deal. Na een nieuwe zoektocht werd er afgelopen weekend toch een betaalbewijs gevonden.

Dat de informatie nu wel boven water is gekomen, komt door een ‘nieuwe zoekslag’ in de systemen van het ministerie en het Openbaar Ministerie.

‘Deze zoekslag heeft geen kopie van bankafschriften of andere documenten opgeleverd. Wel is een digitale bevestiging gevonden van een betaling aan advocaat Doedens ten behoeve van Cees H. Op de schermprint staat een bedrag van 4,7 miljoen gulden,’ meldt het ministerie. Opstelten heeft de antwoorden op honderd vragen over deze zaak maandagavond naar de Kamer gestuurd.

Minister Stef Blok (VVD) van Wonen zal tijdelijk als interim-minister fungeren op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.