Onno Hoes stapt op als burgemeester van Maastricht

10 december 2014Leestijd: 2 minuten

Onno Hoes (VVD) heeft zijn vertrek als burgemeester van Maastricht aangekondigd. De beslissing is een direct gevolg van de commotie die ontstond rond stiekem gefilmde privéontmoetingen van de burgemeester.

‘De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen,’ zegt Hoes in een verklaring.

Hoes zegt wel aan te zullen blijven totdat zijn opvolger is geïnstalleerd.

Discussie

De positie van de VVD-burgemeester stond opnieuw ter discussie na recente publicaties en een uitzending over privéontmoetingen van Hoes met een jonge man.

Een jaar geleden werd naar aanleiding van een affaire met een zogenoemde toyboy in de gemeenteraad al afgesproken dat Hoes de stad niet meer in verlegenheid zou brengen.

Juridische stappen

‘Vorige week is een deel van mijn privé leven tot mijn grote ontsteltenis moedwillig en schaamteloos publiek geworden. Ik bereid dan ook met mijn raadsman zorgvuldige juridische stappen voor tegen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn,’ zegt Hoes.

Daarmee richt de burgemeester zich tegen Robbie Hasselt, die onder valse voorwendselen afspraakjes regelde met Hoes om de burgemeester stiekem te kunnen filmen. Dit stiekeme filmen in een openbare ruimte is mogelijk strafbaar.

‘Ik zal er voor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privé domein blijft zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen. Het privédomein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen ‘privé’ en ‘publiek’ een uitspraak te doen,’ schrijft de burgemeester.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.