nederland

Kost laatste daad PowNews Onno Hoes de kop?

04 december 2014Leestijd: 3 minuten

Het privé-leven van de Maastrichtse burgemeester Onno Hoes (VVD,53) ligt wederom op straat. PowNews filmde in het geheim afspraakjes die de burgemeester had met een twintigjarige man. Is dit de druppel voor de gemeenteraad in Maastricht?

Precies een jaar geleden kreeg Hoes zijn laatste waarschuwing van de gemeenteraad. ‘Als er opnieuw feiten uit zijn privéleven opduiken die schadelijk zijn voor de stad, wordt zijn positie onhoudbaar,’ was toen het oordeel van de gemeenteraad na een langdurig overleg met de fractievoorzitters.

Privé-sfeer

Aanleiding was ook toen een situatie die in principe in de privé-sfeer lag. Hij was, met een slok op, zoenend aangetroffen met een 24-jarige man in een hotellobby. Ook stond er een foto van de burgemeester met ontbloot bovenlijf op een dating-app.

‘Je hebt als burgemeester een representatieve taak, een belangrijke publieke functie. Dat geldt niet alleen tussen negen en zes, maar ook in privétijd. Daar hoort discreet gedrag bij,’ zei Vivianne Heijnen van het CDA destijds tegen nu.nl. Ook de PvdA vond dat het gedrag waarschijnlijk niet past ‘bij de statuur van een burgemeester’. Toch kreeg de burgervader een laatste kans.

In de val gelokt

Een jaar later ligt het privé-leven van de burgemeester wederom op straat. Hoes is het slachtoffer geworden van de 20-jarige Robbie Hasselt die besloot de avances van de burgemeester keihard af te straffen.

Hasselt zegt dat de burgemeester contact met hem zocht via een privé-bericht op Twitter. Dit contact mondde uit in twee afspraakjes. Wat Hoes niet wist, was dat Hasselt intussen Pownews had ingeschakeld die hem een geheime camera meegaven.

Erotische opmerkingen

En nu weet heel Nederland wat de Maastrichtse burgemeester zijn date heeft toegefluisterd. Naast zeer erotisch getinte opmerkingen, sprak de burgemeester ook denigrerend over de gemeenteraad. Dat de privé-berichtjes over afspraakjes gewoon in de mailbox op het stadhuis binnenkomen, is volgens Hoes niet erg omdat ‘de mensen er daar toch niets van snappen’. Ook zei hij in principe alles te kunnen maken. ‘Als ze van me af willen, dan zullen ze me moeten afkopen’.

In het gesprek met Hasselt zegt Hoes hoe dan ook te beseffen dat hij niet nogmaals in opspraak moet komen vanwege zijn privé-leven. ‘Het mag niet nog een keer gebeuren, dat heb ik me wel gerealiseerd. Ik ben toen naïef geweest.’ Maar dit was voor hem geen reden om te stoppen met afspraakjes. ‘Als ik mijn spontaniteit kwijtraak, ben ik Onno niet meer,’ vertrouwde hij zijn date toe.

Wat nu?

Helaas voor Hoes is hij in de val gelopen en is zijn privé-leven opnieuw onderwerp van gesprek. De valse date zegt het te hebben gedaan om aan te tonen dat de burgemeester ‘geen tijd voor de stad heeft, maar wel om af te spreken met mij’.

Is de maat nu vol bij de Maastrichtse gemeenteraad? De raad is woensdagavond weer bijeengekomen in een spoedzitting over de kwestie. Na afloop kwam er een summiere verklaring waarin de situatie ‘pijnlijk’ werd genoemd. De fractievoorzitters zwijgen vooralsnog en ook Hoes weigert commentaar te leveren over de val waar hij met open ogen in is gelopen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.