Gemeenteraad Maastricht geeft Onno Hoes tweede kans

19 december 2013Leestijd: 2 minuten

Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht krijgt een tweede kans van de gemeenteraad. De meeste partijen geven Hoes ‘de ruimte om de komende periode zijn ambt ten volle waar te maken, zoals het een burgemeester betaamt’.

In Maastricht had woensdagavond een crisisberaad plaats vanwege de publicaties over het liefdesleven van Hoes in de media. Het overleg duurde 4,5 uur.

Kritisch

Hoes zegt dat hij spijt heeft van zijn handelen en daar lijken de meeste partijen genoegen mee te nemen. Een aantal kleinere partijen laat zich desondanks kritisch uit over Hoes.

‘Mochten er in de toekomst nog feiten naar boven komen die aantoonbare schade opleveren voor het ambt van de burgemeester, dan heeft dat consequenties,’ klinkt het vanuit die hoek.

Schadelijk

PvdA-fractievoorzitter Frans Bastiaens in Maastricht zegt dat de ontwikkelingen schade hebben toegebracht aan het ambt van burgemeester. Zijn SP-collega Leny Eijssen zegt dat Hoes ‘heel dom’ is geweest om al die dingen te doen. De acties van Hoes zijn schadelijk voor Maastricht.

Volgens D66-fractieleider Bert Jongen is Hoes 24 uur per dag burgemeester. ‘Wij geven hem de ruimte om dat waar te maken, en daar hoort geen datingsite bij. ‘Geen enkele fractie zag in de gebeurtenissen aanleiding om Hoes weg te sturen.

Foto’s

De ophef rond Hoes, die is getrouwd met presentator en theaterproducent Albert Verlinde, begon nadat er foto’s uitlekte van Hoes zoenend met een 24-jarige man in een hotellobby. De twee zouden een affaire hebben gehad. Daarna doken ook foto’s op van Hoes van datingsite Grindr.

Deze week meldde zich een tweede jongeman die een relatie met Hoes zou hebben gehad. Hoewel velen vinden dat de acties van Hoes privé zijn, is dit lastig vanwege zijn bekende echtgenoot. Vooral SBS, weekblad Privé en De Telegraaf pakken al dagen uit met uitgebreide berichtgeving over de affaire.