Willem Holleeder weer voor de rechter: waar draait het om?

24 november 2014Leestijd: 2 minuten

Willem Holleeder (56) moet de komende tijd opnieuw in de rechtbank verschijnen. De veroordeelde Amsterdamse crimineel is verdachte in verschillende zaken.

Waar wordt hij van verdacht? Elsevier.nl zet de belangrijkste punten op een rij.

Andes

Maandag moet hij in Haarlem voorkomen in het zogeheten Andes-proces. Het dossier van de deze zaak draait om afpersen, witwassen, drugshandel en het vormen van een criminele organisatie. Holleeder zou samen met Dick Vrij en Danny Kuiters, de hoofdverdachten in de zaak, Theo Huisman, hebben afgeperst en mishandeld. Huisman is ex-baas van de Hells Angels.

In mei 2013 rolden politie en justitie het vermeende misdaadnetwerk rond Kuiters op. Holleeder werd, net als Vrij en hoofdverdachte Kuiters, in de kraag gevat en zat ongeveer een maand in voorarrest. Ook de vriendin van Kuiters, Angela van Hulten, een ex-partner van Patrick Kluivert, is verdachte in de zaak.

Justitie kreeg Holleeder in het vizier tijdens afluisteren en observeren van Vrij en Kuiters, schrijft De Telegraaf. Zij kregen eind 2012 een conflict met enkele Hells Angels, die een kennis van Kuiters geld hadden afgeperst.

Doodsbedreiging

Dan is er ook nog de bedreiging van Peter R. de Vries. De misdaadjournalist deed in april 2013 aangifte van doodsbedreigingen. Holleeder werd opgepakt, verhoord en stond al weer snel weer buiten de cel. Hij bleef verdachte in de zaak.

Ook in andere zaken lijkt Holleeder nog niet van justitie af. Hij figureert in de verklaringen van Fred Ros, de nieuwe kroongetuige in het liquidatieproces Passage. Formeel is Holleeder ook in dat onderzoek nog steeds verdachte.

Het is Holleeders eerste gang naar de strafrechter sinds hij in januari 2012 voorwaardelijk op vrije voeten kwam. Hij had toen zes van de opgelegde negen jaar uitgezeten in de zogeheten Kolbakzaak, die onder meer draaide om de afpersing van de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Het Openbaar Ministerie wil hem nu weer achter de tralies, omdat Holleeder zich in zijn proeftijd aan nieuwe misdrijven schuldig heeft gemaakt. De kans is groot dat de crimineel in elk geval aanstaande Kerst in de bajes moet vieren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.