Gerlof Leistra

‘Moordmakelaar’ Fred Ros als kroongetuige: een megaklapper

12 september 2014Leestijd: 2 minuten

Het verhaal dat ‘moordmakelaar’ Fred Ros (1968) overwoog kroongetuige te worden, deed al langer de ronde. Nu is de deal rond, maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag bekend.

Voor het ‘regelen’ van onder meer de moord op kroegeigenaar Thomas van der Bijl in 2006 kreeg Ros in eerste aanleg een straf van dertig jaar. Andere kopstukken, onder wie seriemoordenaar Jesse Remmers, kregen levenslang.

Vervloeken

De verklaringen van Ros zouden vooral belastend zijn voor de van moord vrijgesproken Ali Akgün en Dino Soerel. De eerste zit naar verluidt in Turkije en hoeft vooralsnog geen uitlevering te vrezen. Maar Soerel zal de stap van Ros vervloeken. Die zit nog vast voor een veroordeling wegens grootschalige drugshandel en riskeert in hoger beroep alsnog levenslang.

De grote vraag is wat Ros verklaart over de betrokkenheid van Willem Holleeder. De verklaringen over hem van de andere kroongetuige, Peter la Serpe, mocht justitie uiteindelijk niet gebruiken. Als Ros hard bewijs kan leveren, is de kans groot dat ook Holleeder levenslang achter de tralies verdwijnt.

Joker

Een andere vraag is of dankzij de verklaringen van Ros de moord op Cor van Hout in 2003 kan worden opgelost. Bestuurde hijzelf de motor waarop de schutter zat? Wie was de schutter?

Van Ros werd gezegd dat hij niet zo lang zou kunnen zitten. In ruil voor de deal eist het OM in hoger beroep 15 jaar. Met aftrek van de zeven jaar die hij sinds zijn arrestatie in 2007 al vastzit, staat Ros over een paar jaar weer buiten. Dan zal hij net als La Serpe een andere identiteit krijgen.

De advocaten van de hoofdrolspelers in het liquidatieproces – en die van Holleeder – zullen alles doen om Ros af te schilderen als een onbetrouwbare getuige. Maar daarvoor weet Ros teveel. Die is slim genoeg om nu zijn joker uit te spelen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.