Bij de BBB willen ze, zoveel is duidelijk, meeregeren

22 november 2023Leestijd: 3 minuten
Kandidaat voor de BBB Mona Keijzer en BBB-leider Caroline van der Plas reageert op de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen. ANP ROBIN UTRECHT

In het Sallandse Bathmen is het moeilijk aan de BBB-spandoeken te ontkomen. Bij de partij van Caroline van der Plas viel eerst de zaal stil, daarna brak een feest uit, zag Samuel Vandeputte op de verkiezingsavond bij de BBB in Bathmen.

Er heerst een gemoedelijke sfeer in de grote zaal van Boode in Bathmen aan het begin van de verkiezingsavond. Aanwezigen doen zich te goed aan borrelnootjes. Er is hoop, maar ook voorzichtigheid. De speaker merkt aan het begin van de avond wel op dat er ‘meer spanning is dan de vorige keer’.

Een van de vele aanwezige jongeren, het Drentse Statenlid Stijn van den Berg, is nuchter: ‘We zijn in het nu. Uiteindelijk bepaalt de kiezer.’ Van den Berg vindt het belangrijk dat BBB heeft vastgehouden aan haar verhaal, ongeacht hoe die valt bij kiezers.

Bij het aangekondigde zetelverlies van de PvdD joelde het publiek luid

Partijleider Caroline van der Plas wachtte het verkiezingsresultaat in grote spanning af, samen met haar moeder en zoons. Toen het historische resultaat van de PVV op het scherm werd geprojecteerd, werd het stil in de zaal. Bij het aangekondigde zetelverlies voor de Partij voor de Dieren joelde het publiek luid. Daarna was het nagelbijten en wachten op het resultaat voor de BBB.

De exitpoll zette de partij op 7 zetels. Gejuich steeg op. Caroline van der Plas kon haar tranen niet bedwingen. Waarna een grote knuffel met nummer 2 van de lijst Mona Keijzer volgde. Als de eerste emoties zijn bedaard, blikt Van der Plas vooruit: ‘Wij gaan voor de coalitie’. Op de vraag welke bewindspersonen de partij kan leveren, antwoordt ze kordaat: ‘Onze nummer 3, Gijs Tuinman, zou een uitstekende minister van Defensie zijn’.

Keijzer, de beoogde premierskandidaat, zegt dat het belangrijkste is ‘dat de coalitie is afgestraft’. Ze noemt het een ‘inhoudelijke overwinning’. Op de grote thema’s hebben de kiezers volgens Keijzer de BBB-lijn gevolgd: ‘Een beperkend beleid op asiel, een reëel leven voor boeren en ondernemers.’

Lees verder onder de exitpoll

Van teleurstelling is niet veel te merken bij BBB

Campagneleider Henk Vermeer, altijd te vinden aan de zijde van Van der Plas, zegt: ‘Niemand kan om ons heen. We gaan vechten om zoveel mogelijk binnen te halen. De mensen moet weer centraal staan, niet  de overheid.’

Iets later wordt Vermeer het podium op geroepen. Hij wordt onder luid gezang (‘Henkie bedankt’) bedankt voor zijn diensten als campagneleider. Van teleurstelling is niet veel te merken. Vermeer scandeert: ‘Caroline heeft in haar eentje 2,5 jaar in de Kamer moeten buffelen en er in haar eentje voor gezorgd dat we verzevenvoudigd zijn.’

Van der Plas: ‘Een paar jaar geleden hadden we nooit gedacht met 7 zetels in de Tweede Kamer te zitten en met 16 zetels in de Eerste Kamer’. Vermeer hoopt dat de VVD en NSC hun bezwaren laten vallen tegen samenwerking met de PVV. Het moge duidelijk zijn: BBB wil graag deel uitmaken van een eventueel kabinet-Wilders I.

De lichte spanning aan het begin van de avond is als sneeuw voor de zon verdwenen. Bitterballen worden in klompen geserveerd. Het is moeilijk om een BBB’er te betrappen op een beker zonder gerstenat. Van der Plas: ‘We maakten met 1 zetel geluid voor 10. We hebben er nu 7 en we gaan geluid maken voor 70. ‘En nu aan het bier!’

EW bezocht woensdagavond 22 november de verkiezingsbijeenkomsten van de grote partijen: