Tevredenheid bij NSC: ‘Functie elders is de komende jaren in Den Haag’

22 november 2023Leestijd: 3 minuten
Foto: Sander van Deventer

Volgens de exitpoll behaalt Nieuw Sociaal Contract 20 zetels. Lars Jacobusse is bij de uitslagenavond van NSC in Enschede, waar Pieter Omtzigt zegt verantwoordelijkheid te willen nemen in een nieuw kabinet.

Doet-ie het of doet-ie het niet? Omtzigt wist wekenlang de aandacht op zich gericht. Zelf zei hij het vooral over de inhoud te willen hebben. Hij had niet zo’n behoefte aan tv-debatten met veel deelnemers, korte quotes en snelle oneliners.

De laatste weken ontkwam hij daar toch niet aan. Tegelijk begon de onduidelijkheid rond Omtzigt en NSC haar tol te eisen. Vooral over het premierschap en over het niet doorrekenen van de verkiezingsplannen bestonden vragen. Heeft NSC de campagne goed en effectief gevoerd, is de vraag die hangt boven de hoofden in een afgeladen Metropool in Enschede.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen: volg EW via WhatsApp

‘Los van hoeveel zetels de kiezer ons exact geeft, hebben we in elk geval het initiatief vroeg naar ons toegetrokken en ervoor gezorgd dat het voornamelijk over de inhoud ging in deze campagne. Ik ervaar dit echt als een once in a lifetime-moment om die inhoud en beter bestuur centraal te zetten,’ zegt Aant-Jelle Soepboer (34), zevende op de kandidatenlijst van NSC.

‘We hebben een prima campagne gevoerd,’ is het stellige antwoord van Eva Brandemann (18), voorzitter van jongerenafdeling Jong Sociaal Contract. Onderwijl staat ze enthousiast te swingen op de tonen van Ding-a-Dong waarmee de Enschedese band Teach-In het Eurovisie Songfestival van 1975 won. ‘We wilden laten zien dat dit niet alleen een partij voor boomers is. Er komt in heel korte tijd heel veel positieve energie los.’

‘Ik had gehoopt op 24 zetels’

Als om 21.00 uur de exitpoll bekend wordt, klinkt luid gejuich: 20 zetels. ‘Wat een positieve energie kwam er los. We hebben een geweldig resultaat neergezet,’ reageert Nicolien van Vroonhoven, nummer twee op de NSC-kandidatenlijst. Commentaar is er ook: ‘Ik had gehoopt op 24 zetels,’ zegt een bezoeker. ‘Ik heb op de nummer 21 gestemd, Diederik Boomsma. Hij komt er waarschijnlijk net niet in.’

Lees verder onder de exitpoll

Wanneer de NOS-uitzending op het grote scherm voorin de zaal een zegevierende Geert Wilders toont, staan de gezichten bij NSC toch wat bedrukt. ‘Het is natuurlijk afwachten wat de PVV nu gaat doen,’ zegt Simon Pouwelse (26), nummer 34 op de lijst. ‘Maar met weinig budget en een organisatie die een half jaar geleden niet bestond, hebben wij ongeveer 1,8 miljoen stemmen gekregen. Ik ben trots.’

NSC is beschikbaar

Rond 22.00 uur spreekt Pieter Omtzigt soortgelijke woorden. ‘Meer dan een miljoen mensen hebben op ons gestemd. Wij gaan onze verantwoordelijkheid nemen om het vertrouwen om te zetten in daden. Nederland moet worden bestuurd, en daar zijn wij beschikbaar voor. We hebben heel veel concrete plannen en er moet nog heel veel gebeuren. De functie elders is de komende jaren in Den Haag.’

Omtzigt laat weten samen met zijn secondant Eddy van Hijum (51) beschikbaar te zijn voor coalitie-onderhandelingen.

EW bezocht woensdagavond 22 november de verkiezingsbijeenkomsten van de grote partijen: