Ook Silvio Erkens (VVD) naar EW Klimaattop

27 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Portret VVD Tweede Kamerlid Silvio Erkens. Foto: ANP/ Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

Silvio Erkens neemt deel aan de Klimaattop van EW op 1 november. Het VVD-Kamerlid gaat in gesprek met klimaatminister en D66-lijsttrekker Rob Jetten, BBB-premierskandidaat Mona Keijzer en CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal. Motto van de top is ‘tijd voor klimaatoptimisme’, omdat somber klimaatnieuws te dominant is in de media.

De Klimaattop heeft plaats op 1 november in het AFAS Theater in Leusden. In het eerste deel lichten de vier grootste uitstoters plannen toe waarmee ze hun CO2-emissie sterk zullen verminderen. Ook vertellen ze welke steun ze verwachten van de politiek. Worden hun plannen gerealiseerd, dan heeft Nederland al meer dan de helft van zijn klimaatdoelstelling gehaald. Sprekers zijn onder anderen vicepresident van Shell Audny van Helden, Jeroen Klumper van Tata Steel, Hedwig Sietsma van KLM en Marinus Tabak van RWE. Voormalig hoofd van de VN-klimaatorganisatie Yvo de Boer haakt digitaal aan met een videoboodschap.

In deel twee van de top geven vier politici hun kijk op de klimaattransitie en op maatregelen die de bedrijven in staat moeten stellen de slag te maken. De presentatie is in handen van Hella Hueck en Rens de Jong.

Silvio Erkens is woordvoerder Energie & Klimaat van de VVD

Silvio Erkens (1990) komt uit het bedrijfsleven en is sinds 2021 Tweede Kamerlid (VVD) en woordvoerder Energie & Klimaat. Recent voerde hij ook het woord over het Belastingplan. Voordat hij Kamerlid werd was de Limburger Projectmanager bij de Boston Consulting Group. Hij is een warm voorstander van kernenergie en trok afgelopen jaren veel op met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal, die ook deelneemt aan de EW Klimaattop. EW vergezelde beiden op werkbezoek aan het nucleaire hart van Frankrijk. 

Mona Keijzer (1968) is de nummer twee en premierskandidaat van BBB bij de verkiezingen van 22 november. Tussen 2017 en 2021 was ze staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Van 31 maart tot 27 september 2021 was ze CDA-Kamerlid. Eerder was zij dat van 2012 tot 2017. Keijzer was vicefractievoorzitter en woordvoerder zorg, asiel, migratie en integratie. Voor de verkiezingen van 2012 en 2020 deed ze een vergeefse gooi naar het CDA-lijsttrekkerschap. In 2023 verruilde ze het CDA voor BBB.

Rob Jetten (1987) is sinds 10 januari 2022 minister voor Klimaat en Energie in het kabinet-Rutte IV. Eerder was hij sinds 23 maart 2017 Tweede Kamerlid voor D66 en van 9 oktober 2018 tot 18 maart 2021 fractievoorzitter. Dat was hij opnieuw van 25 mei tot 28 september 2021. Jetten is lijsttrekker van D66 voor de verkiezingen van 22 november. Eerder gaf hij in EW zijn visie op industriepolitiek.

Henri Bontenbal (1982) is sinds 18 januari 2022 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA en sinds 5 september 2023 fractievoorzitter. Eerder verving hij van 29 september 2021 tot 28 december 2021 het CDA-Kamerlid Harry van der Molen, die met ziekteverlof was, en daarvoor van 1 juni 2021 tot 15 september 2021 Pieter Omtzigt. Bontenbal is natuurkundige en lijsttrekker van het CDA voor de verkiezingen van 22 november.

Er is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor deze eerste Klimaattop van EW. Hier kunt u kaarten bestellen. Op is op.

EW houdt op woensdag 1 november de eerste EKlimaattop. De middag heeft plaats in het AFAS Theater in Leusden. De grootste uitstoters van Nederland komen vertellen over hun plannen om hun CO2-uitstoot te reduceren en over wat zij nodig achten om die plannen echt uit te voeren.

 

Een digitaal welkomstwoord wordt gehouden door Yvo de Boer. Hij was lange tijd hoofd van ­UNFCCC, de VN-klimaatorganisatie die de jaarlijkse klimaatconferentie houdt (dit jaar in Dubai).

 

Namens de grootste CO2-uitstoter van Nederland, Tata Steel in IJmuiden, komt Jeroen Klumper, director sustainable transition, vertellen over onder meer de plannen van het bedrijf voor ‘groen staal’.

 

Spreker namens Shell, dat in Pernis Europa’s grootste raffinaderij heeft staan, is Audny van Helden, vice-president Energy Sectors & Decarbonization.

 

Marinus Tabak, head of central asset management bij energiebedrijf RWE, komt onder meer vertellen over de plannen om de kolencentrales in de Groningse Eemshaven en de Amercentrale in Geertruidenberg om te bouwen tot CO2negatieve installaties.

 

De vierde grote uitstoter, die eveneens een spreker afvaardigt, is luchtvaartmaatschappij KLM. Hedwig Sietsma, director sustainability, legt uit welke plannen er bestaan om vliegen minder vervuilend te maken.

 

Tijdens het tweede deel van de middag zullen woordvoerders van de politieke partijen reageren op de plannen en wensen. Klimaatminister en D66-leider Rob Jetten, CDA-leider Henri BontenbalMona Keijzer (nummer 2 op de kandidatenlijst van BBB) en Silvio Erkens (Tweede Kamerlid VVD) gaan met elkaar in debat. Uitnodigingen aan andere lijsttrekkers staan nog uit.

 

Kaarten voor de EW Klimaattop zijn te bestellen via ewmagazine.nl/klimaattop2023. Abonnees betalen 20 euro, niet-abonnees 25 euro.