VVD: stop met het zinloos zwartmaken van kernenergie

14 februari 2023Leestijd: 3 minuten
Portret VVD Tweede Kamerlid Silvio Erkens. Foto: ANP/ Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

Nog altijd verzetten activisten zich luidkeels tegen de komst van kerncentrales, maar het gevecht tegen kernenergie is een politiek en maatschappelijk achterhoedegevecht geworden, schrijft VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een ingezonden opinie. Tijd dat de maatschappij, die veelal doordrongen is van de noodzaak van nucleair, een sterk tegengeluid laat horen.


Silvio Erkens (1990) is sinds 2021
Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij is woordvoerder Energie & Klimaat. Erkens komt van buiten de politiek. In de Kamer maakt hij zich onder meer sterk voor de bouw van kerncentrales.

Vorige week kondigde Greenpeace aan dat ze de Europese Commissie voor de rechter sleept omdat deze het etiket ‘groen’ heeft gegeven aan kernenergie. De decennialange kruistocht tegen kernenergie door milieugroepen, maar ook door partijen als GroenLinks, gaat maar door. Dat is jammer en nogal onverstandig, want met meer kernenergie hadden we nu al een betaalbaardere én schonere energievoorziening kunnen hebben.

Besluit om kernenergie duurzaam te verklaren, is wetenschappelijk onderbouwd

Het Europese besluit om kernenergie duurzaam te verklaren is uitvoerig en wetenschappelijk onderbouwd. Kernenergie is CO2-vrij en kan veilig worden toegepast. Voor de kleine hoeveelheden radioactief afval die overblijven, zijn er al goede oplossingen en in de toekomst kan het afval mogelijk zelfs als brandstof worden gebruikt in de nieuwe generaties kerncentrales. De aangekondigde  rechtszaak druist dan ook niet alleen in tegen verduurzaming en technologische vooruitgang, maar ook tegen de zorgvuldige onderbouwing van het besluit van de Commissie.

Het is uitermate cynisch hoe clubs als Greenpeace en hun politieke vrienden de bevolking angstvisioenen voorspiegelen over kernenergie. De kruistocht tegen kernenergie en de felle protesten in de vorige eeuw bij de bouw van nieuwe kerncentrales en de bestaande kerncentrales, vertragen de uitbouw van een schone energievoorziening al tientallen jaren. De schade aan het klimaat van deze obsessieve, ideologisch gedreven kernenergiehaat is groot. De ontwikkelingen zijn immers niet alleen in Nederland stilgezet, maar ook in veel andere Europese landen.

Vooral jonge generatie snapt noodzaak kernenergie

Gelukkig zijn de tijden veranderd. We zien grote meerderheden in elk Europees land ontstaan voor meer kernenergie. Vooral de jonge generatie snapt donders goed dat kernenergie noodzakelijk is om klimaatverandering tegen te gaan. We lijken aan de vooravond te staan van een nucleaire renaissance. Zweden, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en veel Oost-Europese landen hebben de laatste jaren de bouw van nieuwe kerncentrales aangekondigd.

Kernenergie

Lees ook dit coververhaal terug: Alles wat u wilt weten over kernenergie in 64 vragen 

Het gevecht tegen kernenergie is daarmee een politiek en maatschappelijk achterhoedegevecht geworden, hoeveel kabaal links ook maakt. Het contrast kan immers niet groter zijn: Frankrijk heeft een van de schoonste energievoorzieningen ter wereld en de Franse huishoudens hebben lagere energierekeningen. Duitsland daarentegen heeft torenhoge energiekosten en heeft onlangs weer nieuwe bruinkoolmijnen geopend omdat de kerncentrales per se dicht moeten. Zelfs de energiecrisis heeft niets veranderd aan de onnavolgbare logica van de Groenen en socialisten in Duitsland. De laatste centrales sluiten de deuren in april.

Je zou toch denken dat partijen die de mond vol hebben van het tegengaan van klimaatverandering, alles op alles zetten om een van de meest bewezen en succesvolste technieken voor het omlaag brengen van de CO2-uitstoot, namelijk kerncentrales, te stimuleren.

Tegenstanders blijven stoken: halve waarheden verspreid in Zeeland

Maar de tegenstanders van kernenergie blijven stoken. Zo worden online en via flyers al halve waarheden door linkse actievoerders verspreid in Zeeland, waar de twee in het Coalitieakkoord afgesproken nieuwe kerncentrales naar verwachting gaan komen. Een sterk tegengeluid vanuit de maatschappij is daarom nodig.

Experts die zich uitspreken voor kernenergie, burgers die hun wens voor betaalbare atoomstroom luidkeels laten horen, jongeren die aangeven dat kernenergie nodig is voor een duurzame toekomst, en een overheid die proactief de informatievoorziening over de voordelen en veiligheid van kernenergie gaat starten. Op die manier – en door de twee afgesproken kerncentrales zo snel mogelijk te bouwen – maken we kernenergie een belangrijk onderdeel van onze duurzame en betaalbare energievoorziening.

Mooi meegenomen dat de beroepsactivisten van Greenpeace vervolgens daadwerkelijk de mouwen kunnen opstropen om aan de slag te gaan met het verduurzamen van ons land door bijvoorbeeld mee te helpen met het uitbouwen van ons vastlopende stroomnet.