Premium Lock Pragmaticus Rob Jetten verwacht veel van nieuwe generatie

14 juli 2023Leestijd: 4 minuten
Laatste ministerraad voor politieke zomerstop

Tijd voor een nieuwe generatie, zo luidt de dezer dagen populaire Haagse slogan. Vijftigers als Edith Schippers (VVD) zeggen dat het niet meer aan hen is om te regeren of het volk te  vertegenwoordigen. Dus ligt het veld open voor jonge bestormers van het Binnenhof, zoals kandidaat-lijsttrekker Rob Jetten (D66).

De 36-jarige demissionair minister voor Klimaat en Energie moet welhaast hebben gedacht dat hij nu moet toeslaan. Voor je het weet, ben je als veertiger al te oud. ‘Het is tijd voor een nieuwe generatie,’ zei hij tegen het AD, ter aankondiging van zijn voornemen om het D66-leiderschap over te nemen van Sigrid Kaag (61).

En zo zijn er opeens, in elk geval bij de regeringspartijen, allemaal relatieve jonkies die naar de macht dingen, zoals ChristenUnie-leider Mirjam Bikker (40) en VVD-kandidaat-lijsttrekker Dilan Yesilgöz (46). Alles duidt erop dat ook het CDA met een jonkie komt. Geert Wilders (PVV) zal op de verkiezingsdatum van 22 november met zijn 60 jaar de oudste zijn, tenzij de 61-jarige Frans Timmermans de mogelijke combinatie van PvdA/GroenLinks zal leiden.

Wie is de geboren Brabander Rob Jetten?

Voor zijn aantreden in Den Haag in 2017 was de in Veghel geboren en in Uden opgegroeide Rob Jetten fractievoorzitter in Nijmegen, voorzitter van de Jonge Democraten en regiomanager bouwmanagement bij ProRail. Zijn ambities snelden hem destijds al vooruit, en het was geen verrassing dat de toen nog bebrilde Jetten met zijn strakke kapsel zijn entree maakte op het Binnenhof.

Hij bleek voorkomend, mediageniek en slim. Bestuurskundige Jetten werd getipt als potentieel partijleider. Hij volgde in 2018 Alexander Pechtold op als fractievoorzitter, maar deed voor de verkiezingen van 2021 een stapje opzij voor Sigrid Kaag.

Deze week bleek het politieke voordeel van kinderloosheid. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte dingt niet mee naar het lijsttrekkerschap, omdat hij zijn twee jonge dochters wil zien opgroeien. Huidig D66-leider Kaag gaf haar leiderschap mede op omdat haar gezin de bedreigingen niet te dragen vond. Jetten heeft geen gezin.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw