Minister Premium Corner

Rob Jetten: ‘We gaan weer actieve industrie-politiek voeren’

13 december 2022Leestijd: 8 minuten

Amper benoemd, raakte minister Rob Jetten (35) verzeild in een ongekende energiecrisis. Kolen, kernenergie, gas: alles moest op de schop. Hoe gaat Nederland deze crisis te boven komen?

Rob Jetten (Veghel, 1987) is minister voor Klimaat en Energie. Hij werd tijdens zijn studie bestuurskunde in Nijmegen actief bij D66. Werkte bij ProRail en was lid gemeenteraad. In 2017 verkozen tot Kamerlid. Werd in 2018 fractievoorzitter.

Voordat het interview begint, móét Rob Jetten weten wat de tussenstand is van de voetbalwedstrijd (Marokko-Spanje). Soms kan hij tijdens een vergadering stiekem op een tv-scherm een wedstrijd volgen, maar voorafgaand aan het interview kon dat niet: de nieuwe Amerikaanse ambassadrice was op bezoek.

Politieke tegenstanders speldden de D66’er enkele jaren geleden de term ‘klimaatdrammer’ op – een geuzennaam die hij graag omarmde. Op 10 januari werd hij benoemd tot ­minister voor Klimaat en Energie en mocht hij zijn klimaatambities in de praktijk brengen. Maar toen was daar plots de grootste energiecrisis in vele decennia.

EW U was zes weken minister voor Klimaat en Energie toen Rusland Oekraïne binnenviel. Wat voor zaken besprak u die 24ste februari op uw ministerie?

Rob Jetten: ‘De energieprijzen waren al hoog en er waren al toenemende zorgen over de gaslevering van Gazprom aan Europa. Ik denk dat iedereen toch wel verrast was door de schaal van de oorlog en de terreinwinst die de Russen in eerste instantie boekten. Toen was wel vrij snel duidelijk dat de oorlog grote gevolgen zou hebben voor de leveringszekerheid. Als je sancties tegen Rusland inzet, dan raak je ze in de portemonnee en die wordt vooral gevuld door Europese inkopen van fossiele energie. Dus we zijn gaan inventariseren: wat halen we uit Rusland en kunnen we dat op korte termijn vervangen? Het hele jaar heeft in het teken gestaan van leveringszekerheid en het tegen een zo betaalbaar mogelijke prijs inkopen van energie.’

EW Al vrij snel werd duidelijk dat aardgas schaars zou worden en een economisch wapen was van Rusland. Waarom wachtte u toch vier maanden om kolencentrales weer vol te laten draaien om de gascentrales te ontzien?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.