Premium Lock Sigrid Kaag vertrekt als D66-leider: dit zijn haar 100 vertrouwelingen

08 februari 2023Leestijd: 28 minuten
Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66). Foto: Patrick van Katwijk/BSR Agency/Getty Images

D66-leider Sigrid Kaag vertrekt na de verkiezingen en de daaropvolgende formatie uit de politiek. EW bracht in februari haar netwerk in kaart. Wat zegt dat over haar leven, achtergrond en mogelijke nieuwe baan?

Sigrid Kaag leidt de tweede partij van het land en is daarmee de machtigste vrouw in de politiek. Van vredesgezant in Libanon werd ze in 2017 minister en in 2020 politiek leider van D66. Haar netwerk zegt iets over haar leven en achtergrond en de werelden waarin ze verkeert.

Sigrid Kaag mag dan wel in Rijswijk zijn geboren, het nabijgelegen Den Haag hoort pas sinds 2017 bij haar universum. Ze is daarmee een uitzondering in een land met steeds meer politici die hun leven lang rondhingen op en rond het politieke hart van Nederland.
Cover EW 6, 11 februari 2023.
Dat Kaag (61) anders is, was van meet af aan duidelijk. Ze verkeerde van 1994 tot 2017 in het buitenland: Jeruzalem, Genève, Khartoum, Nairobi, New York, Amman, Damascus en Beirut. En zie wat een netwerk dat haar opleverde.

De contacten van de vicepremier en D66-leider beslaan de aardbol en ze onderhoudt ze goed. Veel vrouwen ook, want die moeten elkaar helpen, leerde ze van andere vrouwen, die ook haar hielpen.

Geert Wilders zette het beeld neer van Kaag als heks

Kaag gaat haar eigen gang en dat is wennen in een land waar het volk de politici eist die het denkt te verdienen. Een mevrouw die duidelijk maakt dat haar belangstelling verder reikt dan de Hollandse polder, wekt bij voorbaat irritatie.

PVV-leider Geert Wilders, nota bene zelf al achttien jaar bedreigd, zette het beeld neer van Kaag als heks. De PVV vaart er als grootste politieke tegenstander van D66 wel bij. Misschien Kaags partij ook wel, al is regeren bij D66 vaak halveren.

Met bedreigingen heeft ze zelf intussen ook volop ervaring. Ook zij wordt – als enige vrouw in de politiek – beveiligd. Die bedreigingen raken ook haar gezin. Een nieuw fenomeen. Kaag waar­- schuwt voortdurend dat ‘extreem-rechts’ erachter zit en dat in de Kamer opruiers zitten. Ze doelt dan op Forum voor Democratie.

Kaag praat netjes en zal wel arrogant zijn, is het beeld. Zij die haar kennen, vertolken het tegendeel. Moeilijk vast te stellen voor de buitenwereld. Vaststaat dat ze niet houdt van stroop smeren.

Kaag ziet dat het geheugen in Den Haag kort is

The Iron Lady werd ze in Syrië genoemd toen ze er met een team van 120 voornamelijk mannen de chemische wapens ging ontmantelen en daartoe moest onderhandelen met de ambtenaren van president Bashar al-Assad. Moeilijker werk dan aan het gezapige Binnenhof?

Dat valt tegen. Ook Den Haag is een mijnenveld. Al is diplomatie achter de schermen iets anders dan vliegen afvangen en opgeblazen drama aan het politieke dorpsplein van het land, waar alles altijd groter uitvalt dan de werkelijkheid.

Lees ook het interview met D66-minister Rob Jetten: ‘We gaan weer actieve industrie-politiek voeren’

Kaag ziet dat het geheugen in Den Haag kort is. Het stikstofprobleem is nog niet opgelost of de mest dient zich aan. Relletjes en ophef volgen elkaar in moordend tempo op. De handen aan het stuur houden, is de beste remedie en vooral alles van je af laten glijden. Ze hoeft maar naar Mark Rutte (VVD) te kijken om te zien hoe dat moet. Haar pragmatisme helpt. Als media berichten over een botsing met Rutte noemt ze dat ‘verdrietig’ en ‘dorpsroddel en achterklap’.

De D66-vicepremier won de kabinetsformatie die in 2021 een jaar aansleepte. Alom geldt het Coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie als een stuk waarop D66 de meeste vingerafdrukken achterliet. De partij, die na de verkiezingen in 2021 met links wilde regeren, maar die wens – ‘linkse wolk’ – niet in vervulling zag gaan, haalde het meeste binnen. Die paradox moet nog worden ontleed.

Maar ach, de oorlog deed het coalitiebouwwerk instorten en Kaag moest de portemonnee trekken terwijl ze graag wil tonen dat ook een vrouw op Financiën – de eerste! – schatkistbewaarder kan zijn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw