Afrekencultuur Premium Corner

Nu al staat vast: Hugo’s opvolger krijgt ’t zwaar

16 juni 2021

De opvolger van Hugo de Jonge (CDA) op het ministerie van Volksgezondheid loopt het risico voortijdig te moeten aftreden. Dat geldt trouwens voor meer ministers in spe.

En dat komt niet per se door de actuele Haagse discussie over macht en tegenmacht. De last op de schouders van de toekomstige ministers is vooral het gevolg van de ministeriële verantwoordelijkheid, het belangrijke leerstuk in het staatsrecht dat inhoudt dat ministers niet alleen verantwoordelijk zijn voor de eigen daden, maar ook voor die van hun ambtenaren en eigen voorgangers. Uit de ­bijbehorende vertrouwens- regel volgt dat het parlement oordeelt of het nog vertrouwen in de minister heeft. Zo niet, dan moet die aftreden.

Fouten zijn er in de bestrijding van de coronacrisis genoeg gemaakt. Dat gebeurt overal, zeker in een crisis waarin onder stoom en kokend water maatregelen moeten worden genomen. De Algemene Rekenkamer signaleerde al dat het ministerie van Volksgezondheid 5,1 miljard euro aan crisisuitgaven niet in de boeken heeft verantwoord. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) kreeg ervan langs, omdat hij als toezichthouder niet had opgelet.

Er zullen meer onderzoeken volgen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begon al een jaar geleden met het zijne. De raad wil achterhalen waarom zaken ‘op een bepaalde manier zijn gegaan’, zoals OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem het noemt. Bedoeling is te komen tot bruikbare lessen voor de toekomst en ‘een lerende politieke cultuur,’ zoals hij in NRC zei. Hij waarschuwde voor een ‘harde afrekencultuur’.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.