Premium Lock Kamer, let op uw zaak: besteding belastinggeld gaat eerder slechter dan beter

27 mei 2021Leestijd: 3 minuten
Verantwoordingsdag in Tweede Kamer. Foto: ANP.

De besteding van belastinggeld gaat eerder slechter dan beter, blijkt uit de verantwoording van de overheidsfinanciën die de Algemene Rekenkamer vorige week uitbracht. Alleen de Tweede Kamer kan en moet daar iets aan doen, schrijft Carla Joosten.

De verantwoording van de overheidsfinanciën die de Algemene Rekenkamer jaarlijks uitbrengt, trekt lang niet altijd veel aandacht. Tot dit jaar. Mede door de uitgaven in de coronacrisis kwamen de schijnwerpers op structurele fouten in ’s Rijks financiën.

Financieel beheer VWS schiet al twee decennia tekort

Zo blijken de boekhouders van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) er al lange tijd een potje van te maken. Boekhouders is hier letterlijk bedoeld. Het financieel beheer van VWS schiet al twee decennia tekort. Dit keer zo erg dat de Rekenkamer afgelopen april bezwaar maakte. Dat is een van de zwaarste instrumenten die de Rekenkamer heeft. En zie, het ministerie van Tamara van Ark (VVD) en Hugo de Jonge (CDA) kwam met een verbeterplan. Een half jaar nadat het falen was gebleken. Gedraal dat geen burger, laat staan een ondernemer, zich kan veroorloven.

Fouten worden overal gemaakt en in een crisis gaat meer mis dan in normale tijden. Dat is gezien de paniek die maart vorig jaar uitbrak begrijpelijk. De eenvoudigste beschermingsmiddelen voor zorgwerkers bleken niet in eigen land te verkrijgen. Kopen, kopen, kopen werd het adagium. Doorgaans schaffen zorgverleners zelf mondkapjes en beschermende kleding aan, maar er was niks. Waarop het ministerie aan het inkopen sloeg.

Om bonnetjes vragen werd vergeten

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw