Coronamaatregelen

Ergernis na persconferentie: ‘Dit kan Rutte niet waarmaken’

14 april 2021

Politici hebben dinsdag met verontwaardiging gereageerd op het vaccinatietempo van het demissionaire kabinet Rutte III. Ook bij de persconferentie van premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) ging het nauwelijks over het prikken. Wie hoop had op versoepelingen: die bleven uit.

‘Misschien is het beste gezondheidsadvies nog wel vanavond niet te kijken naar de persconferentie van cipier Rutte en faalhaas De Jonge,’ twitterde PVV-leider Geert Wilders.

PVV-Kamerlid Fleur Agema reageerde op een bericht van demissionair minister voor Medische Zorg Tamara Ark (VVD) over de druk op het zorgpersoneel. ‘Ga naar collega-minister Hugo de Jonge zou ik zeggen. Door zijn absurde vaccinatiebeleid zijn de drie miljoen mensen die het grootste risico lopen op een ernstig verloop van corona en hun zorgverleners nog niet vrijwillig gevaccineerd. IC’s hadden leeg kunnen zijn!’
Op de persconferentie benadrukten Rutte en De Jonge dat het aantal coronabesmettingen nog steeds toeneemt. Vanaf 28 april wordt mogelijk versoepeld, maar alleen als de cijfers dit toelaten. Daarbij wordt gekeken naar het openen van terrassen, het thuisbezoek naar twee personen per dag of vrij winkelen zonder afspraak.
Het enige dat wel vaststaat is dat de buitenschoolse opvang opent vanaf 19 april onder dezelfde voorwaarden als de basisscholen.
Volgens Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in OP1 deed Rutte beloftes die hij niet kan waarmaken. ‘Eerst moeten alle 60-plussers worden gevaccineerd voordat dat kan gebeuren,’ zei hij.

OMT bezorgd over Fieldlabs

Het Outbreak Management Team (OMT) liet dinsdag weten dat het bezorgd is over de Fieldlabs, de proefevenementen die de overheid sinds enige tijd organiseert. De deskundigen wijzen erop dat er zo’n 200.000 deelnemers worden verwacht bij deze evenementen, wat risico’s met zich brengt. Volgens het OMT ‘zouden maximaal tien goed geselecteerde en voorbereide events voldoende moeten zijn’ als onderzoek doen het doel is.

De adviseurs van het kabinet voorzien dat het totale aantal coronabesmettingen in april 0,6 procent tot 1 procent hoger zal uitvallen door de proeven –superspreading events niet meegenomen’. Uiteindelijk zal die besmettingstoename ook leiden tot meer ziekenhuisopnames, aldus het OMT.

Prikken nauwelijks aan de orde

Hoe het gaat met vaccineren, kwam in de persconferentie nauwelijks aan de orde. De Jonge hoopt dat in juli alle volwassenen die dat willen, een prik hebben gehad.

Lees ook dit omslagverhaal : Vijf wegen naar een mooie zomer

Hij kon nog niet zeggen wat het effect is van het mogelijk wegvallen van het Janssen-vaccin. Eén ding staat wel vast: ‘Dan hebben we met z’n allen een probleem,’ zei hij. Woensdag geeft EMA advies over het wel of niet doorprikken met Janssen.

Bijna een miljard uitgedeeld zonder aanbesteding?

Onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) publiceerde dinsdag een opvallend artikel over de Stichting Open Nederland. Die zou vanuit de overheid 925 miljoen euro hebben ontvangen om sneltesten uit te voeren, maar aan de deal ging geen aanbesteding vooraf. De stichting heeft ook geen raad van toezicht en in de statuten staat niks over hoe het geld moet worden besteed.

Bovendien zou Stichting Open Nederland slechts één sneltestaanbieder,  Lead Healthcare in Baarn, hebben benaderd om de testevenementen voor platform Testen voor Toegang uit te voeren.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil nu dat het ministerie van Volksgezondheid de overeenkomst met Stichting Open Nederland zo snel mogelijk openbaar maakt, het liefst nog voor het volgende coronadebat donderdag.

Volgens De Jonge heeft zijn ministerie niets gedaan wat niet volgens de wet is.

Niet alleen maar slecht nieuws

In het aantal gezette vaccinaties werd dinsdag volgens het coronadashboard een flinke sprong gemaakt. In de ochtend stond het aantal nog op 3,1 miljoen, in de avond werd het bijgesteld naar 3,9 miljoen. Daarmee is het vaccinatietempo bijna verdubbeld en krijgt elke 0,5 seconden iemand een prik.

Lees ook het commentaar van Marieke ten Katen: Laat 60-minners zelf keuze maken over AstraZeneca-vaccin

Het dashboard was sinds zaterdag niet meer bijgewerkt, maar is inmiddels weer actueel.

De Jonge wil uitzoeken wat het oplevert als de tweede prik van Pfizer en Moderna wordt uitgesteld. Nu zitten er nog respectievelijk zes en vier weken tussen de eerste en tweede prik van deze vaccins, maar de Gezondheidsraad adviseerde dat dit mogelijk ook naar twaalf weken kan. Dan zouden meer mensen eerder hun eerste prik kunnen krijgen.

Het adviesorgaan temperde zelf al wel gelijk de verwachtingen van deze maatregel. Mogelijk scheelt het een tot vijf ziekenhuisopnames per dag, maar het effect hiervan is pas vanaf eind mei merkbaar. Op de kortere termijn zal het de druk op de zorg dus niet verlichten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.