Corona Premium Corner

Zelftests bij apotheek populair, en zon blijkt inderdaad gunstig

13 april 2021

Meer zonlicht, minder doden

Onderzoek bevestigt wat al werd vermoed: in gebieden waar de zon vaker en feller schijnt, sterven relatief minder mensen aan COVID-19. Wetenschappers vergeleken bijna 2.500 counties in de Verenigde Staten en constateerden dat bewoners van gebieden die het meest werden blootgesteld aan UV-straling, een kleinere kans hadden om te overlijden aan de uiteindelijke gevolgen van een coronabesmetting. De onderzoekers van de University of Edinburgh hielden rekening met demografische en omgevingsfactoren, en met de kans om überhaupt te worden besmet – die verschilt immers per regio. Studies in Italië en Engeland leverden hetzelfde resultaat op. Vermoed wordt dat zonlicht de aanmaak stimuleert van stikstofoxide, dat de vermeerdering van virusdeeltjes remt. Wat wellicht ook meespeelt, is het feit dat zonlicht helpt tegen een te hoge bloeddruk en de kans op hartaanvallen vermindert. Eerder wees onderzoek al uit dat hart- en vaatziekten de kans op overlijden aan COVID-19 verhogen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.