Verhaal van de Dag

Rutte sluit kabinet met FVD uit, druk op VVD en CDA om coalitie Brabant neemt toe

11 februari 2021Leestijd: 3 minuten

Kunnen VVD en CDA op lokaal niveau samenwerken met Forum voor Democratie? Die vraag is weer actueel na EW’s onthulling van het racistische berichtenverkeer van Forum-leider Thierry Baudet. Premier Mark Rutte (VVD) sloot de partij van Baudet al uit voor landelijke samenwerking na de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Thierry Baudet en zijn partij FVD zijn in opspraak nadat EW berichtenverkeer van Baudet en zijn naaste vertrouwelingen onthulde. DE FVD’ers hebben zich racistisch en homofoob uitgelaten. Zo zei Baudet op 29 juli 2020  tegen zijn partijgenoten dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor Hispanics 90 is en voor Afro-Amerikanen 75.

Lees hier het volledige verhaal

Thierry Baudet: ‘Je zus met een neger?’Baudet

In een discussie met zijn toenmalige stafleden Gideon van Meijeren en Yanick Chevalier – de nummers 6 en 23 op de kandidatenlijst – zei Baudet: ‘Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?’ Van Meijeren antwoordde: ‘Hell no.

Rutte sluit landelijke samenwerking uit

Bij talkshow Op1 zei premier Rutte woensdagavond dat de appjes van Baudet alle grenzen te buiten gaan: ‘Het is zo walgelijk, homofoob, racistisch, het is echt verschrikkelijk.’ Ook zei de premier dat hij niet met de partij in één regering wil zitten en dat samenwerking onmogelijk is.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar in de provincie Noord-Brabant ligt dat anders, volgens Rutte. ‘In Brabant zeggen ze: we hadden die uitspraken niet nodig om te weten dat we niks in Baudet zien. We werken niet met hém samen, maar met de 130.000 mensen die op Forum hebben gestemd. Dat snap ik ook heel goed. Dus VVD en CDA zullen daar denk ik mee doorgaan.’ In die provincie vormen VVD, Forum voor Democratie CDA en Lokaal Brabant samen het college van Gedeputeerde Staten.

D66 en GroenLinks openen aanval

Dat Baudet deze week in opspraak raakte, was olie op het vuur voor zijn politieke tegenstanders. Zo schreef D66-fractievoorzitter Rob Jetten op Twitter: ‘Racisme, homofobie, vrouwen- en jodenhaat. Allemaal in de appwisselingen van Baudet en z’n kameraden. VVD en CDA zitten ondertussen vrolijk met Forum voor Democratie in de coalitie in Brabant. Daarmee krijgen racisme en discriminatie legitimiteit.’

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver vroeg zich af: ‘Als dit nog geen reden is voor CDA & VVD om te stoppen met de samenwerking met FvD in Brabant, wat dan wel?’

De provinciale samenwerking met Forum ligt vooral bij het CDA gevoelig. Eind 2019 viel de coalitie in Brabant door onenigheid over de stikstofnormen voor boeren. Het CDA koos toen om ‘over rechts’ te besturen, en de linkse partijen PvdA, GroenLinks en D66 in te ruilen voor een coalitie met Forum voor Democratie.

CDA-referendum bracht uitsluitsel over samenwerking

In het CDA leefde veel onvrede over die koers, die onder meer was ingezet door Inge van Dijk, toenmalig voorzitter van het CDA in Brabant. Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen staat zij op plek 3 van de CDA-kandidatenlijst. Een referendum onder CDA-leden in Brabant bracht uiteindelijk uitsluitsel.

Het fiat van de leden kwam op het moment dat voor het eerst antisemitische berichten van de jongerenafdeling van Forum werden onthuld en nadat Thierry Baudet had gezegd dat ‘de cultuur-marxistische linkse mainstream, van VVD en CDA tot en met D66, GroenLinks, PvdA en SP, allemaal min of meer hetzelfde wil, namelijk de vernietiging van Nederland’.

De coalitie in Noord-Brabant leek drie weken geleden ten einde te komen toen de fractie van Forum voor Democratie uiteenviel: drie leden stapten over naar JA21 en één Statenlid stapte op. Forum had geen mensen meer op de kandidatenlijst om die zetel te vullen. Nadat een 50PLUS-lid zich weer aansloot bij het CDA behield de coalitie toch de meerderheid in de Provinciale Staten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.