Forum voor Democratie Premium Corner

Thierry Baudet: ‘Je zus met een neger?’

09 februari 2021Leestijd: 8 minuten

Uit de appjes van Thierry Baudet en zijn FVD’ers stijgt de geur van racisme op: ‘Blank 110, Hispanic 90, Afro 75. Of iets dergelijks.’

Thierry Baudet ontkent elk rechts-extremisme in Forum voor Democratie (FVD). In VPRO’s Buitenhof zei hij laatst dat ‘er spijkers op laag water worden gezocht om een verhaal te construeren wat er gewoon niet is. Iedereen bij ons wijst nazisme, racisme, antisemitisme en homofobie van de hand.’ Zelf had hij ‘geen enkele antisemitische, nazistische of racistische opvatting’.

Uit het WhatsApp-verkeer tussen hem en zijn medestanders stijgen echter kwalijke dampen op. EW bezit grote delen van het interne FVD-berichtenverkeer. Baudet blijkt overtuigd van de superio­riteit van blanken. Latino’s en Afro-Amerikanen zijn voor hem inferieur.

Ex-Kamerlid Theo Hiddema en enkele medewerkers hadden een matigende invloed. Anderen stookten elkaar op. Weggelopen Baudet-aanhangers zeggen gêne te voelen bij het teruglezen.

FVD hangt van WhatsApp-groepen aan elkaar. Dagelijks gaan vele tientallen berichten rond in wisselende groepen. Onderstaande fragmenten zijn ontleend aan een ‘fractiegroep’ en de kleinere groep ‘Media Machine’.

Lees verder onder de screenshot

Bakir scheldt Omtzigt uit voor ‘cuck’

Op 6 juli 2020 volgen Thierry Baudet en FVD-stafleden het online CDA-debat tussen Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt om het partijleiderschap.

FVD’er Freek Jansen (nu nummer zeven op de kieslijst) maakt zich vrolijk over de pro-FVD-reacties op sociale media. ICT-specialist Andreas Bakir (nummer zeventien op de lijst) scheldt Omtzigt uit voor ‘cuck’, een van de Amerikaanse extreem-rechtse alt-rightbeweging overgenomen term met vulgaire, sadomasochistische associaties. Jansen en Samuel Jong (vijftien op de lijst) reageren instemmend. Maar ‘cuck’ is volgens Baudet ‘teveel eer’ voor mede-Kamerlid Omtzigt.

 Thierry Baudet    [21:28, 06-07-2020]

 Een cuck is iemand die weet hoe het zit maar buigt. Omtzigt is een TOTALE DWAAS, een sukkel die door de bomen het bos niet ziet, een feiten-neuker, een loser kortom, dus natúúrlijk steunt hij de EU. Het is een democraat!

 

In de FVD-groepsapp voorspelt Freek Jansen dat Omtzigt zich zal uitspreken voor de Black Lives Matter-beweging. Baudet reageert met een kotsende smiley op de mededeling dat het CDA over een diversiteitscommissie beschikt.

Baudet zaait nu verwarring met een kennelijk ironisch bedoelde opmerking. Hij wil een lezing organiseren ter ere van Theodor Herzl, een Joodse journalist uit de negentiende eeuw die geldt als ideologisch grondlegger van het zionisme.

Andreas Bakir zegt dat hij en FVD-medewerker Yanick Chevalier (23 op de lijst) zijn weggelopen uit een filmvoorstelling in Den Haag, waar ze gasten waren van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra.

Andreas Bakir      [21:37, 06-07-2020]

 Yanick en ik zijn trouwens na ongeveer een halfuur de voorstelling gezien te hebben vertrokken. Hamilton werd gespeeld door een arabier, Washington door een Latino, de koning van Engeland werd geportretteerd alsof het ­iemand met het syndroom van down was. Voor de rest waren het letterlijk alleen maar negers, I kid you not.

 

Jansen en Bakir reageren instemmend. Anderen komen terug op Baudets plan voor een lezing. ‘Brokko,’ meldt Jong. Straattaal voor ‘ik kom niet meer bij van het lachen’. Een ander oppert een 4 juli-lezing om de Amerikaanse nationale feestdag en daarmee ‘de onafhankelijkheid van de witte overheersers’ luister bij te zetten. Daarop grijpt Kamerlid Hiddema in.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.