Racistische uitingen in Baudets berichtenverkeer

09 februari 2021Leestijd: 2 minuten
FVD hangt van whatsappjes aan elkaar. Dagelijks wisselen leider Baudet en staf vele tientallen berichten uit. Foto: Robin Utrecht/ANP

Thierry Baudet en diverse kandidaten op de kieslijst van Forum voor Democratie (FVD) vertolken in WhatsApp-groepen van hun partij racistische opvattingen. Dat blijkt uit conversaties in twee app-groepen, waarop weekblad EW de hand wist te leggen.

Baudet sprak in het openbaar herhaaldelijk tegen dat in zijn partij racisme of homofobie voorkomen. Maar uit de interne WhatsApp-gesprekken die EW in handen heeft, blijkt het tegendeel.

Lees ook het commentaar dat Eric Vrijsen in decemberschreef: Hoe mateloze eigenwaan van Baudet Forum liet imploderenBaudet

Vorig jaar kwam FVD al in moeilijkheden door antisemitische uitingen in de jongerenafdeling van de partij. Volgens Baudet werd dat probleem opgelost door enkele leden te royeren.

Uit de gegevens waarover EW beschikt, blijkt dat Baudet en zijn naaste vertrouwelingen zich racistisch en homofoob hebben uitgelaten. Zo zei Baudet op 29 juli afgelopen jaar tegen zijn partijvrienden dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor Hispanics 90 is en voor Afro-Amerikanen 75.

‘Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?’ ‘Hell no’

In een discussie met zijn toenmalige stafleden Gideon van Meijeren en Yanick Chevalier –  thans de nummers 6 en 23 op de kandidatenlijst  –  zei Baudet: ‘Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?’ Van Meijeren antwoordde: ‘Hell no.

Medewerkers Andreas Bakir en Samuel Jong – thans de kandidaten 17 en 15 op de kieslijst – drongen in de groepsapp aan op een verbod van Netflix omdat de serie The Couple reclame zou maken voor een seksuele relatie tussen blanke vrouwen en zwarte mannen.

Hiddema probeerde discussies te beëindigen: ‘Wil niet uit bocht vliegen’

Uit de WhatsApp-conversaties waarover EW beschikt, blijkt dat het inmiddels afgetreden Tweede Kamerlid Theo Hiddema en de bij FVD vertrokken senator Lennart van der Linden een einde probeerden te maken aan dergelijke discussies. ‘Ik wil niet uit de bocht vliegen,’ schreef Hiddema.

EW had inzage in een groot aantal berichten in de ‘fractie-app’ en de ‘media machine’-app van FVD. Het blad drukt deze week een groot aantal WhatsApp-berichten af, plus een schermafbeelding als bewijs voor de authenticiteit van het materiaal.

EW heeft Baudet telefonisch om een reactie gevraagd, maar de FVD-leider besloot dinsdagochtend te reageren via een video op Twitter:

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees hier het volledige verhaal

Thierry Baudet: ‘Je zus met een neger?’Baudet