Verhaal van de dag

Zijn tonnen schade van rellen te verhalen op relschoppers?

25 januari 2021

Politci reageren geschokt op de ravage die relschoppers zondag 24 januari aanrichtten op verscheidene plekken in Nederland. Wat belooft de onrust voor de komende dagen? En zijn de tonnen schade te verhalen op de relschoppers?

Bij demonstraties in Amsterdam en Eindhoven liep het zondag helemaal uit de hand. Ondanks het demonstratieverbod verzamelden zich in Amsterdam 1.5oo mensen op het Museumplein. Toen die niet wilden vertrekken, greep de ME in en voerde charges uit. 190 mensen werden gearresteerd.

In Eindhoven richtte een menigte van enkele honderden mensen een ravage aan op het 18 Septemberplein. Er werd een auto in brand gestoken, winkels werden geplunderd, vernielingen aangericht en met stenen gegooid naar de politie. Onder de demonstranten bevonden zich ook voetbalhooligans en aanhangers van onder meer anti-islambeweging Pegida. Zeker dertig mensen werden gearresteerd, de politie verwacht dat dit aantal nog oploopt, omdat er veel beelden zijn gemaakt.

In de avond ging het na het ingaan van de avondklok op veel plekken mis. In Tilburg, Almelo, Venlo, Den Haag, Helmond, Arnhem en Apeldoorn werden vernielingen aangericht en met vuurwerk naar de politie gegooid. De politie was massaal op de been.

In Enschede belaagden relschoppers het MST-ziekenhuis. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt tegen De Telegraaf dat er – zonder succes – werd geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp in te gooien. Ook zou er met vuurwerk zijn gegooid.
In de nacht van zaterdag op zondag waren er ook ongeregeldheden na het ingaan van de avondklok. In Urk reden jongeren in auto’s rond bij de haven en ging een coronateststraat van de GGD in vlammen op. Medewerkers van de NOS werden de volgende dag aangevallen toen zij verslag op locatie wilden doen.

In het Limburgse Stein gooiden tientallen jongeren met vuurwerk. De ME werd opgeroepen, rond middernacht was het volgens de politie weer rustig in Stein. Veertien mensen zijn opgepakt. Een agent raakte lichtgewond.
Maandag meldden zich spontaan tientallen vrijwilligers op het stationsplein in Eindhoven om de rommel op te ruimen.

Reactie politici

Premier Mark Rutte (VVD) noemt de rellen ‘onacceptabel’. ‘Je vraagt je werkelijk af, wat bezielt deze mensen,’ zei Rutte maandag. ‘Dit heeft niets te maken met de strijd voor vrijheid.’ Het gaat volgens hem om crimineel geweld en dat zal ook zo worden behandeld.

Rutte prijst de politie, maar ook burgemeesters en journalisten voor hun werk. Het kabinet overweegt niet meteen extra maatregelen zoals het inzetten van het leger. ‘Maar als er extra dingen nodig zijn, zullen we dat altijd doen. Zover is het op dit moment niet.’ Later in de middag overlegt minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) met de burgemeesters.

Rutte noemt het ontoelaatbaar dat ‘idioten’ een ziekenhuis hebben belaagd met stenen. ‘Die mensen werken zich het snot voor de ogen om mensen gezond te houden,’ zei de premier over het Enschedese zorgpersoneel.

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten: Politiek machteloos tegenover ongedisciplineerde burgerDrukte

De overgrote meerderheid van de mensen houdt zich volgens Rutte overigens gewoon netjes aan de regels, inclusief de avondklok. ‘Praktisch 100 procent keurt dit af.’ Volgens hem gaat het om een heel klein groepje dat crimineel gedrag vertoont.

Minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) sluit zich daar in een verklaring bij aan. ‘Ik doe een dringende oproep aan iedereen in Nederland: bestrijd het virus en niet elkaar,’ aldus de minister. Grapperhaus wil de kosten van de vernielingen graag verhalen op de raddraaiers. Er zijn veel mensen aangehouden, die mensen kunnen flinke schadeclaims verwachten.

CU-leider Gert-Jan Segers haalt uit naar FVD-leider Thierry Baudet. Die heeft volgens Segers de relschoppers wijsgemaakt dat er ‘een goede reden is om te rellen’.

‘Diep triest gedrag in Eindhoven, Urk en Amsterdam,’ twittert D66-leider Rob Jetten. ‘Respectloos en roekeloos. Hard aanpakken dit tuig.’

PVV-leider Geert Wilders vindt dat gewone demonstranten tegen de avondklok groot gelijk hebben. ‘Maar tuig dat geweld gebruikt, zelfs tegen ziekenhuizen + teststraten, moet snoeihard worden aangepakt.’ Klaver vindt hij een ‘extreemlinkse politieke ophitser’ waarmee politiek moet worden afgerekend op 17 maart.

Klaver had eerder uitgehaald naar Forum en PVV. ‘Dit soort rellen is precies wat er gebeurt als partijen als PVV en Forum roepen dat de NOS fake news is,’ twitterde de GroenLinksleider. ‘Stop met dat verkondigen, het is niet onschuldig om de NOS “nepnieuws” te noemen, het is levensgevaarlijk.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.